Figyelem, változik a távmunkára vonatkozó szabályozás!

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház a távmunkát szabályozó törvénytervezetet.

A kormány által kidolgozott tervezet által bárki, aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén dolgoznak és ugyanazok a jogok illetik meg, csak otthonról dolgozik. A távmunka szabályozása mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel fog járni. A munkaadó költségei csökkennek, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie dolgozói számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni idejét - magyarázta Lia Olguţa Vasilescu a törvénytervezet megszavazását követően.

A munkaügyi miniszter szerint nem csupán az IT-szektorban dolgozók élvezhetik a törvény előnyeit, hanem a fordítók és más területeken dolgozó szakemberek is.

Ami a jelenléti nyilvántartást illeti, ez számítógépen is elvégezhető, mondta Vasilescu. "A munkáltatónak ellenőriznie kell, hogy otthon betartják-e a dolgozók a munkavédelmi előírásokat, ugyanúgy a Megyei Munkafelügyelőség (ITM) is végezhet ellenőrzéseket. Gyakorlatilag az otthon egyfajta irodává változik, ugyanolyan, mintha egy irodában dolgoznál a munkaadónál, de ezt a munkát otthonról végzed el" - taglalta a munkaügyi miniszter.

A törvénytervezetet a szenátus már korábban megszavazta, az ügyben a képviselőházé volt a végső döntés.

Kapcsolódók

Kimaradt?