Deloitte: nehéz Romániában áfa-fizetővé válni

Az Európai Unió államai közül Románia az egyik, amelyben rendkívül körülményes áfa-fizetőnek regisztrálni a tanulmányozott másik 12 országhoz képest - derül ki a Deloitte Románia tanulmányából, amelyet kedden juttattak el az Agerpres hírügynökségnek.

„Romániában a sokat vitatott 088-as nyomtatvány kiiktatása után is a legtöbb dokumentumot kérnek egy cégtől, hogy áfa-fizetőnek regisztrálják. (...) A tanulmányozott országokból 9-ben a cég tevékenységi területe szerint kérhetnek plusz dokumentumokat, 4-ben pedig (Észtország, Bulgária, Olaszország és Horvátország) csak a törvény által előírt iratokat kérik” - mutat rá a tanulmány.A dokumentum szerint a legegyszerűbb eljárásokat Hollandiában, Ausztriában és Olaszországban alkalmazzák. „A dokumentumok leadása utáni interjú gyakorlata csak három országban létezik (Románia, Csehország és Szlovákia)” - jegyzi meg az idézett forrás.

A Deloitte a hollandiait mutatja fel követendő jó gyakorlatnak, ahol a cég alapításakor a cégbíróság elektronikus úton azonnal továbbküldi az adatokat az adóhivatalnak, így az áfa-regisztrációkor nem kell új eljárást kezdeményezni.

Vlad Boeriu, a Deloitte képviseletében kijelentette: a helyzet alapvetően nem változott azzal, hogy lemondtak a híres 088-as nyomtatványról. Romániában a bejelentett áfa 40 százalékát nem tudják begyűjteni - ez a legrosszabb hatékonyság az Európai Unióban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?