Reklámpiac: hetet fial minden hirdetésre költött euró

5,8 millió munkahelyet teremt az Európai Unió szintjén a reklámpiac. Idehaza a legnagyobb reklámbevételük a tévéadóknak van, tavaly 225 millió eurót kasszíroztak.

A reklám hasznos, mert hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, munkahelyeket teremt és ösztönzi az innovációt, derül ki a Deloitte gazdasági tanácsadó cég által készített, egész Európára kiterjedő felmérésből. A tanulmány egyik fontos konklúziója, hogy minden egyes reklámra költött euró hét euró pluszt jelent a bruttó nemzeti termékben. Ez azt jelenti, hogy 2015-ben, az Európai Unióban a vállalatok által reklámra költött 92 milliárd euró 644 milliárd euróval dobta meg a tagországok összesített GDP-jét.

A reklám ugyanakkor fokozza a versenyt a piacon, ezáltal innovációra, jobb termékek előállítására, minőségibb szolgáltatások nyújtására serkentve a cégeket. A reklám jótékony hatást gyakorol a munkaerőpiacra is, állítják a tanulmány szerzői. A reklámpiac 5,8 millió munkahelyet teremt az EU-ban, ami a foglalkoztatottak teljes számának 2,6 százaléka.

Az 5,8 millió munkavállaló 16 százaléka közvetlenül reklámkészítésből él, 10 százalékuk a hirdetések bevételeiből finanszírozott médiában és online szolgáltatásoknál dolgozik, 74 százalékukat pedig azok teszik ki, akik a reklám gazdaságélénkítő hatásának köszönhetően jutottak munkához.

A hazai reklámpiac értéke tavaly, a gazdasági válság kitörése óta először, átlépte a 350 millió eurós szintet. A pénz nagyobb része, 225 euró, a tévétársaságokat gazdagította. A televíziós hirdetések költségvetése 2016-ban mintegy 6 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Az online hirdetésekre költött összeg ennél nagyobb arányban, 12 százalékkal nőtt, 64 millió euróra.

A fennmaradó mintegy 60 millió eurón a nyomtatott sajtó, a rádió és az utcai hirdetési felületek osztoztak. Ez utóbbi stagnált, rádióra valamivel többet költöttek a hirdetők, mint egy évvel korábban, az újságoknak és folyóiratoknak azonban kevesebb volt a reklámbevételük.

Online piac: a Google és a Facebook tarol

Az online hirdetési felületeken az idehaza elköltött pénz zömét a Facebook és a Google zsebelte be, előbbinek a bevétele 45, utóbbié 20 százalékkal nőtt. A Media Fact Book című kiadvány szerint az elkövetkező években arra kell számítani, hogy a egyre több pénzt hoznak majd a mobiltelefonos alkalmazásokon megjelenő reklámok.

Magyarországon a Magyar Reklám Szövetség és a PwC gazdasági tanácsadó cég által közösen készített tanulmány szerint 2016-ban egy hirdetésre költött forint 6 forint pluszt generált a gazdaságban. Három évvel korábban ez az arány még csak 1:4,7 volt. Az anyaországi reklámpiac szerkezete lényegesen különbözik a hazaitól, ott ugyanis tavaly az online felületek nagyobb bevételt könyveltek el, mint a televízió, ami nálunk csak évek múlva következik majd be. 

Kapcsolódók

Kimaradt?