Együttműködnek a székely megyék a romániai magyar gazdákkal

A Hargita, Kovászna és Maros megyei tanácsok együttműködési megállapodást írtak alá kedden délelőtt Csíkszeredában a Romániai Magyar Gazdák Egyesületével. A főként szimbolikus esemény gyakorlati haszna azonban abban rejlik, hogy a székelyföldi gazdák biztonságban érezhetik ezentúl magukat, ugyanis erős háttértámogatást élvezhetnek a jövőben.

Az együttműködést igazoló dokumentumok aláírása kapcsán Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke kijelentette, hogy az összefogásnak minden téren pozitív hozadéka van. Örömét fejezte ki, hogy a romániai magyar pártok, a tömb- és a szórványmagyarság összefogása után, a romániai magyar gazdák is összefoghatnak szakmailag.

„Az elmúlt évtizedekben a vidék mostoha sorsra jutott, ma már azonban látható, hogy a mezőgazdaság problémája nemcsak a gazdáké, hanem az egész társadalomé. Fontosnak tartjuk, hogy a helyi és megyei önkormányzatok, intézmények bevonásával jól működő erdélyi vidékfejlesztési stratégiát dolgozzunk ki, amely egy specifikus gazdasági politikát is magában foglal” – fejtette ki a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke. Hozzátette, hogy Erdélyben a családi gazdaságok jólétének a fellendítése az egyik legfontosabb feladat.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a Kis-Küküllő, a Nyárád, a Maros mentét, valamint a Mezőséget a térség legfontosabb mezőgazdasági területeiként említette, ahová, véleménye szerint, a hasonló kezdeményezésekkel lehet hazavonzani, illetve itthon tartani a fiatalokat. Ehhez azonban az önkormányzatoknak és a parlamenti képviseletnek is be kell segíteniük.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt mondta, hogy az elmúlt 98 évben megtanulhattuk, soha nem járunk jól, ha mások akarnak irányítani minket. Kitért a Hargita megyében elindult, de már Kovászna megyében is jól működő szövetkezeti rendszer bevezetésére. Meglátása szerint a kezdeményezések azonnali hasznot hoztak. Kifogásolta továbbá a szakértői kormány által hozott új keletű döntést, amelynek következményeként újra centralizálták a megyei agrárkamarákat.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette, hogy az együttműködésbe újabb partnereket, főleg mezőgazdasági egyesületeket kapcsolnának be. A hagyományos székelytermék-mozgalom évek óta jól működő példáját is kiemelte, amelynek köszönhetően ma már több mint ezer gazda él meg ebből vagy tudja kiegészíteni jövedelmét. Azt mondta, a székelyföldi közepes és nagygazdaságok versenyképességét növelni, míg a kisgazdaságok életképességét fenntartani kell.

Az megállapodás aláírásán jelen volt Könczei Csaba, Kovászna megyei képviselőjelölt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák sajnos nem érzik magukat biztonságban, ezért olyan politikai összefogásra van szükség, amely a hátuk mögött állva növeli biztonságérzetüket, és ennek eredményeként gazdálkodási kedvüket.

Kapcsolódók

Kimaradt?