Három év múlva már kárpótlást fizet késés esetén a CFR az utasoknak

Románia kereken három év múlva ülteti gyakorlatba azt az uniós előírást, amely a vonatok késése esetén kárpótlás kifizetésére kötelezi a vasúti társaságokat.

Egy EU-s direktíva szerint a vasúti társaságok kötelesek kártérítés fizetni a vonatok késése esetén az utasoknak. A romániaiak azonban csak kereken három esztendő múlva, 2019. december 3-tól kérhetik vissza pénzüket a CFR-től.

Az EU tagállamainak többségében már évtizedek óta alkalmazzák az utasokat védelmező uniós előírást. Romániában azért nem, mert Bukarest a 2007-es csatlakozáskor derogációt kért a direktíva alkalmazására. Az akkori számítások szerint ugyanis 12 évre van szükség a román vasúti hálózat korszerűsítésére. Ha az előírást már 2007-től alkalmaznák, a CFR működtetése fenntarthatatlanná válna.

Az Európai Unió tagállamaiban a jegy árának 25 százalékát kapja vissza az utas, ha 60 és 119 perc közötti a vonat késése. Ha a késés 120 perc vagy annál több, a jegyár 50 százaléka a kárpótlás összege. Ha az utas a vasúti társaság hibájából az utolsó csatlakozást sem érte el, és kénytelen az úti céljától eltérő településen tölteni emiatt az éjszakát, akkor visszakapja az út árát és egy kifizetik neki egy háromcsillagos hotelszoba tarifáját.

Kapcsolódók

Kimaradt?