Jövőre épül a Török Áramlat

Jövőre kezdődik a Török Áramlat gázvezeték építése, és a tervek szerint a munkával 2019-ben végeznek is - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vezeték létrehozásáról szóló megállapodást október 10-én írták alá. „Mostantól gőzerővel folynak az előkészületi munkálatok és a vezeték lefektetése jövőre kezdődik” – mondta Alekszandr Novak. A Török Áramlat gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz. Ez utóbbi csaknem 910 kilométer hosszú, építését a Gazprom finanszírozza.

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz. A másik szárazföldi vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. Ennek a 180 kilométer hosszú szakasznak 50-50 százalékos tulajdonosa a Gazprom és a Botas.

A vezeték építése még meg sem kezdődött, rövid története azonban viharos. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy hétfőn az orosz és a török energiaügyi miniszter aláírta a gázvezeték-projekt építésének a folytatásáról szóló kormányközi megállapodást.

Kapcsolódók

Kimaradt?