Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: mi változott?

A kormány szeptember 14-én – a fuvarozók tiltakozásainak hatására – sürgősségi rendeletet hozott arról, hogy hat hónapra befagyasztja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árát, illetve a biztosításokat ezentúl fél évnél rövidebb időre is meg lehet majd kötni. A közúti szállítók érdekvédelmi szervezeténél érdeklődtünk arról, mi változott az elmúlt két hétben.

A romániai biztosítási piac árliberalizációja, valamint a piacvezető Astra és Carpatica biztosítók csődje után emelkedtek meg ugrásszerűen a biztosítási árak, amelyek a legérzékenyebben a személy- és áruszállítókat érintették. A Román Fuvarozók Föderációjának főtitkár-helyettese, az aradi Siegfried Mayer szerint indokolatalanul drágák a biztosítások.

„Sok összetevője van az árnak, és csak nagyon kis hányada teszi ki a biztosító költségeit, illetve a kockázati fedezettt. Kijelenthetjük, hogy nagyon sokan élősködnek ezen. Míg tavaly nyáron ezer-ezerötszáz eurónak megfelelő lej volt egy éves biztosítása egy nyerges vontatónak, ami mondjuk elfogadható ár volt, idén esetenként elérhette ez az összeg az ötezer eurót is” – mondta a négy kamiont fenntartó érdekvédelmi vezető.

Szerinte mindez oda vezetett, hogy sok szállítmányozó kockáztatott. „Egyesek egyáltalán nem kötöttek biztosítást, vagy hamis biztosítással közlekedtek” – jelentette ki. Néhány vállalkozó, akiknek külföldön is voltak érdekeltségeik, megpróbálták ott forgalomba helyezni a kamionjaikat, ami elég hosszadalmas és költséges procedúra, de Siegfried Mayer szerint még így is megfontolandó lett volna.

Az első tiltakozó megmozdulást tavaly decemberben tartották. Miután a kormány, a biztosítótársaságok és az Állami Pénzügyi Felügyelet képviselőivel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az elmúlt két hónapban rendszeressé váltak az összehangolt tiltakozó megmozdulások, amikor is a vállalkozók – sofőrjeik révén – forgalomlassítással akadályozták a közlekedést a főváros és a nagyobb városok teherfogalmi terelőútjain. Siegfried Mayer szerint a hivatásos gépjárművezetők alkalmazottakként megértették, hogy a munkájuk és keresetük is függ attól, mennyire terhelik meg a cégeket.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a magánszférába nem avatkozhat az állam, de valamiféle árszabályozás szükséges” – tette hozzá Mayer. Egy ilyen referenciaár bevezetéséről is szól a kormány sürgősségi rendelete; ennek a kidolgozása most van folyamatban. „Az Állami Pénzügyi Felügyelet megállapítja az árkalkulációt: úgy tudom, hogy 7500 lej lesz egy évre a referenciaár, amitől maximum 25 százalékkal térhetnek majd el a biztosítótársaságok. Ez az árkalkuláció jut el a kormányhoz, ami alapján október 5-én meg kell hozni egy másik rendeletet, amiben megszabják, hogy a következő hat hónapban ez lesz az ár. De ez csak a szállítókra vonatkozik. A jelenlegi számítások szerint egy évre egy kamionnak maximum 2000-2500 eurónak megfelelő lej lesz a biztosítása, ami kevesebb a mostaninál ugyan, de még mindig sok” – magyarázta.

Hogy a gyakorlatban is működik-e az, hogy fél évnél rövidebb időre is lehet kötni biztosításokat, az érdekvédelmi vezető azt mondta: jelenleg csak egy biztosítótárság kínál egy-, két-, három- vagy többhónapos kötvényeket. Azt is havi 3100 lejes áron – igaz, két hónapra már „csak” 4500 lejbe kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?