Bírósági ítélet: nem büntethetők a sofőrök, ha nincs náluk az RCA-szelvény

Nem bírságolhatók meg a sofőrök, ha úgy ülnek autóba, hogy nincs náluk a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) fedezetet igazoló szelvény – döntötte el a szilágysomlyói bíróság.

Precedens értékű ítéletet hozott a szilágysomlyói bíróság egy megbírságolt autós ügyében. A férfit azért büntették meg 630 lejre a forgalmi rendőrök, mert közúti ellenőrzéskor nem tudta felmutatni a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) fedezetet igazoló szelvényt.

Az autósnak volt biztosítása, ezért megfellebbezte a bírságolási jegyzőkönyvet – számolt be az Adevărul. Óvását elfogadta a bíróság, mert a férfi ügyvédje bebizonyította: a hazai törvények nem írják elő, hogy az RCA-szelvényt a gépjárművezetők kötelesek közúti ellenőrzéseken felmutatni.

A rendőrök a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-es sürgősségi kormányrendelet (KRESZ) 35. cikkelye második bekezdése alapján bírságolnak az RCA-szelvény hiánya esetén. Ez a paragrafus azokat az iratokat sorolja fel, amelyeket a sofőröknek kötelező módon fel kell mutatniuk az közúti ellenőrzések során. A gépjármű-biztosítást igazoló dokumentum nem szerepel közöttük – magyarázta az ügyvéd, Cătălin Gherzan.

Az Adevărul tudósítása nem tér ki arra, hogy az alapfokú ítéletet megfellebbezte-e a rendőrség. Tény, hogy az RCA-szelvény felmutatása több EU-tagállamban, például Magyarországon sem kötelező a közúti ellenőrzéseken.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?