Biztosítások: fontosabb az autónk, mint az életünk

Románia lakossága majd ötmilliárd lejt költött tavaly gépjármű-biztosításra, míg életbiztosításra csak 1,81 milliárdot. A biztosítások elsöprő többségét a fővárosban és vonzáskörzetében kötik.

Egyre többen kötnek idehaza életbiztosítást, derül ki a Pénzügyi Felügyelet (ASF) legutóbbi adataiból. 2015-ben az ügyfelek által befizetett életbiztosítási díjak 1,81 milliárd lejt tettek ki, 10,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére még mindig csak megközelítettük, de nem értük el a gazdasági válság kirobbanása előtti szintet, 2008-ban ugyanis a befizetések értéke 1,87 milliárd lej volt. A hazai életbiztosítási piac nagyon fejletlen, hiszen ez a terméktípus a teljes biztosításoknak mindössze 20 százalékát teszi ki.

Tavaly a romániai biztosítótársaságok teljes bevétele 8,7 milliárd lej volt. A legtöbb pénz, 3,28 milliárd lej a kötelező gépjármű-biztosításból folyt be. Teljes körű autóbiztosításra, full Casco-ra 1,67 milliárdot költöttünk, míg lakásbiztosításra 0,96 milliárdot. Ez a piaci struktúra európai viszonylatban teljesen atipikus. Az Insurance Europe szövetség adatai szerint 2014-ben a kontinens lakói, Törökországot is beleértve, 1,169 milliárd eurót költöttek különféle biztosításokra. A befizetések 61 százaléka életbiztosításra ment, 11 százaléka gépjármű-biztosításra, 10 százaléka egészségbiztosításra, 8 százaléka ingatlanbiztosításra, 3 százalék balesetbiztosításra, 7 százalék pedig más biztosításokra.

„A román autótulajdonosok jelentős része hozzá van szokva, hogy teljes körű biztosítást kössön a járműre. Természetes számukra, hogy éves szinten 1500 lejt adjanak ki ilyen célra egy Dacia Loganra, ami 7000 euróba kerül. Azt ellenben, már nem tekintik természetesnek, hogy 1500 lejt költsenek egy olyan biztosításra, amely betegség, korházi kezelés, maradandó károsodás vagy halál esetén 10 és 50 ezer euró közötti összeget hoz. Nem hiszem, hogy ez egy veleszületett viselkedési minta lenne, inkább tanult: mivel látjuk a környezetünkben, hogy autóbiztosítása sok embernek van, életbiztosítása azonban már jóval kevesebbnek. Szoros összefüggés van a pénzügyi nevelés és az emberek befektetési szokásai között” - mondja Emilia Bunea, a Metropolitan Life biztosítási társaság elnök-vezérigazgatója.

Abban, hogy az életbiztosítás egyelőre kevéssé elterjedt Romániában, minden bizonnyal a lakosság alacsony jövedelme is közrejátszik. Az euróövezetben az életbiztosítások éves befizetése a GDP 7,7 százalékát teszi ki, míg nálunk csupán 1,5 százalékát, Ez a közép-kelet-európai régióban is alacsonynak számít, Magyarországon például 2,8 százalék, Lengyelországban pedig 3,5 százalék.

Az országon belül elképesztő aránytalanságok vannak az életbiztosítások területi eloszlását illetően: tavaly a biztosítási díjak 83,53 százalékát Bukarestben és a főváros vonzáskörzetének számító Ilfov megyében fizették be, ami azt sugallja, hogy szoros összefüggés van a biztosítási hajlandóság és a jövedelemszint között. Az észak-nyugati fejlesztési régióban folyt be a díjak 3,28, a központiban a 2,94, a nyugatiban pedig a 2,66 százaléka. A többi régió részesedése még kisebb, a legalacsonyabb a nyugatié, 1,15 százalékkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?