Hét éves mélyponton a román biztosítási piac

A román biztosítási piacon idén szeptember végégig összesen mintegy 1,3 milliárd eurónyi díjbevétel keletkezett, amely 5,8%-os csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az életbiztosítási szegmens ennél is nagyobb mértékben, 6,3%-kal csökkent, összesen 236 millió eurónyi díjbevételt könyvelt el az időszak során. A nem-életbiztosítók 1,07 milliárd eurós díjbevétele 5,6%-os csökkenésnek felel meg.

Ezzel a mostani csökkenéssel mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási szegmens 7 éves mélypontjára jutott a bruttó díjbevételek tekintetében. A 2008 szeptemberi adatokhoz képest – amely a román biztosítási piac csúcs-évének számított – abszolút értékét tekintve a piac mintegy fél milliárd euróval csökkent. 

Összességében, 2014 szeptember végén a bruttó díjbevételek 19,8%-át az életbiztosítások adták, a maradékot a nem-életbiztosítási osztályok. A piacot a kgfb-biztosítások uralták, a teljes portfolió 33%-át alkotják, melyet 22,3%-kal a cascó követ.

A biztosítók közül az Allianz-Tiriac biztosító jelentette a legmagasabb bruttó díjbevételt, amely 12,2 százalékos piaci részesedést eredményezett. Második helyen az Omniasig VIG (9,8%), harmadikon pedig a Groupama biztosító (8,5%) végzett.

 

Kimaradt?