E.colival fertőzött juhsajtot találtak Hargita megyében

Áruházakban és élelmiszeri piacokon forgalmazott tejtermékek gyártóinak ellenőrzése során mindeddig két juhtenyésztő gazda akadt horogra Hargita megyében. Egy augusztusi esetet követően a napokban újabb termelőnél találtak Escherichia Coli baktériumot.

Az E. Coli néven emlegetett verotoxikus baktériummal a nyár folyamán már találkoztak a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság ellenőrei, a napokban pedig újabb termékben bukkant fel a baktérium. Mindkét esetben a csíkszeredai élelmiszerpiacon forgalmazott juhsajt-termék mintájának eredménye lett pozitív.

„A gyártóknál elrendeltük a gazdaság és a személyzet fertőtlenítését. Az augusztusi esetben vártunk, amíg negatív eredményt mutatnak az vizsgálatok, csak ezt követően termelhettek újra az érintett gazdaságok. A második esetben is elrendeltük a fertőtlenítést és folyamatosan ellenőrizzük az eredményeket” – nyilatkozta Püsök László, az állategészségügyi igazgatóság szóvivője.

A célirányos ellenőrzések során eddig 17 termelőtől vizsgáltak be mintákat Hargita megyében. Az ellenőrzések december 31-ig folytatódnak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?