Nincs köze az argeși fertőzéshez a háromszéki megbetegedésnek

Nincs hemolitikus urémiás szindrómája annak a nagyborosnyói 9 hónapos kislánynak, akit szerdán helikopterrel szállítottak Sepsiszentgyörgyről Bukarestbe – nyilatkozta a fővárosi Marie Curie Kórház menedzsere Dan Buzatu.

Mint arról beszámoltunk, a kislány múlt héten hétfőn hasmenéssel utalták a sepsiszentgyörgyi kórházban, de időközben állapota súlyosbodott, megjelentek a hemolitikus urémia tünetei, ezért szerdán a bukaresti gyerekkórházba küldték tovább.

Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója rámutatott: nem volt fölösleges a beteg kislány fővárosba szállítása, állapota ugyanis megkívánta, hogy szakkórházban ápolják tovább. Az intézményvezető szerint miután Argeș megyében több tucat kisgyerek betegedett meg a véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzés miatt, kaptak egy minisztériumi utasítást, hogy figyeljék az ehhez hasonló eseteket.

Antal Álmos elmondta, a nagyborosnyói kislány tünetegyüttesét vélhetően nem fertőzés okozta, viszont ennek hátterében sok más betegség is állhat. A diagnózist a bukaresti Marie Curie Gyermekkórház orvosai állítják fel.

A fertőzésgyanú miatt a Kovászna megyei prefektus elrendelte, hogy a közegészségügyi és az élelmiszerbiztonsági hatóságok próbálják beazonosítani a fertőzés forrását. Sikó Barabási Sándor, a háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta: a két intézmény szakemberei csütörtökön felkeresték a beteg kislány nagyborosnyói otthonát, és mintákat vettek.

A főállatorvos szerint a lakásban talált ételekből, az ivóvízből, a konyhaasztalról, gyerekágyról és babakocsiról is begyűjtötték a mintákat, amelyeket a következő napokban elemeznek a sepsiszentgyörgyi laborban.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?