Tehéntúró terjesztette az Argeș megyei kisbabák halálát okozó baktériumot

FRISSÍTVE: A Lactate Brădet nevű tejfeldolgozó cég egyik termékében találták meg az élelmiszerbiztonsági hatóságok azt az E.coli baktériumtörzset, amely több tucat kisgyerek megbetegedését és háromnak a halálát okozta az elmúlt napokban Argeș megyében.

Ezt hétfő este jelentette be Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. Tájékoztatása szerint a baktériumokat a Curtea de Argeș-i cég által készített tehéntúró terjesztette. A fertőzött termékből 25 kilogramm került forgalomba, de már nem található meg a kereskedelemben – idézte a minisztert a Mediafax.

Irimescu elmondta, a Lactate Brădetnél nagyon szigorú intézkedéseket vezettek be az élelmiszerbiztonsági hatóságok: a túrót készítő részleget bezárták és fertőtlenítik, orvosi ellenőrzés alá vetik a személyzetet, ellenőrzik a tej minőségét azoknál a farmoknál, ahonnan a cég a nyersanyagot kapja, és mintát vettek a gyártásnál használt vízből is.

FRISSÍTÉS: Az Argeș megyei egészségügyi igazgatóság vezetője részben cáfolta a miniszter szavait. Sorina Hontaru a Mediafaxnak hétfő este elmondta, a fertőzésben meghalt kisbabák közül csak az egyikről állítható biztosan, hogy evett az E.coli baktériumtörzset hordozó tehéntúróból. Az igazgató további két olyan beteg csecsemőről tud, aki fogyasztott a tejtermékből. "Megkérdezzük majd a többi beteg szüleit is" -- mondta Hontaru.

Jelenleg a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban öt kisbabát ápolnak úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával, amit az E.coli egyik törzse okozott. Egyikük állapota válságos, az intenzív osztályon kezelik. Argeș megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel. Hárman meghaltak közülük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?