Halálos fertőzések: tanácstalanok a szakemberek

Az alapos laboratóriumi vizsgálatokat követően ma sem lehet tudni mi okozta Argeș megyében a három kisbaba halálát okozó véres hasmenést és veseelégtelenséget – közölte szerdán a Román Mikrobiológiai Társaság vezetője.

Alexandru Rafila az egészségügyi minisztérium egy bizottsági meghallgatásán azt mondta: az E.Coli baktérium különböző típusainak vizsgálata esetében mindössze három minta bizonyult pozitívnak, azonban egyetlen esetben sem a belső vérzést okozó baktériumtípust azonosították. „A bukaresti Cantacuzino járványtani intézet laboratóriumaiban a legfejlettebb módszerekkel elvégzett vizsgálatoknak sem lett eredménye, vagyis semmi nem erősíti meg a korábbi diagnózisokat” – mondta a szakember.

Kedden meghalt a harmadik csecsemő is azon Argeș megyei kisbabák közül, akiket véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó rejtélyes baktériumfertőzéssel ápolnak a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban.

Az Argeș megyei egészségügyi igazgatóság szerdai közlése szerint a megyében 42 gyereket utaltak be különböző kórházakba, ezek közül kettőt küldtek Bukarestbe. 

Korábban az is felmerült, hogy egy áruházláncban vásárolt fertőző gyümölcs lehet a halálesetek mögött, ez azonban nem bizonyosodott be.

A minisztérium egyébként már korábban külföldi segítséget kért: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szakemberei már február 10-től vizsgálják az Argeș megyei titokzatos fertőzések okait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?