Nem gyümölcs terjeszti a kisbabák halálát okozó fertőzést

Nem egy nagy áruházlánc által forgalmazott narancstól betegedtek meg azok az Argeș megyei csecsemők, akik közül ketten már meghaltak a véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó rejtélyes baktériumfertőzés miatt.

Ezt Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter közölte hétfő este az élelmiszerbiztonsági hatóság adataira hivatkozva. Mint írtuk, a hatóság a múlt héten egy áruházlánc által forgalmazott narancsot vetett laboratóriumi vizsgálat alá, miután több szülő jelezte, hogy korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének. A vizsgálatok eredményei szerint nem a narancs okozta a fertőzést.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy február első napjai óta 16, többnyire Argeș megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek, közülük tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul.

Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután a fertőzés nyomán - veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó - úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála. Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Nem tudják, mi okozza a fertőzést

 Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről, egy kivétellel egyetlen megyéből származnak, az egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést. Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?