A Profi nem kér a tejtermékekből, amely hordozhatja a kisbabák halálát okozó baktériumot

Nem kívánja forgalmazni a Lactate Brădet nevű tejfeldolgozó cég termékeit a Profi – az élelmiszerlánc azt követően hozta meg döntését, hogy hétfő este Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter bejelentette: a tejfeldolgozó cég egyik termékében találták meg az élelmiszerbiztonsági hatóságok azt az E.coli baktériumtörzset, amely több tucat kisgyerek megbetegedését és háromnak a halálát okozta az elmúlt napokban Argeș megyében.

Mint arról már beszámoltunk, a tárcavezető tájékoztatása szerint a baktériumokat a Curtea de Argeș-i cég által készített tehéntúró terjesztette. A fertőzött termékből 25 kilogramm került forgalomba, de már nem található meg a kereskedelemben – idézte a minisztert a Mediafax.

Irimescu elmondta, a Lactate Brădetnél nagyon szigorú intézkedéseket vezettek be az élelmiszerbiztonsági hatóságok: a túrót készítő részleget bezárták és fertőtlenítik, orvosi ellenőrzés alá vetik a személyzetet, ellenőrzik a tej minőségét azoknál a farmoknál, ahonnan a cég a nyersanyagot kapja, és mintát vettek a gyártásnál használt vízből is.

A Profi közleményében kifejtette, amíg nem tisztázódik a helyzet a tejfeldolgozó cég körül, addig az üzletlánc nem kívánja forgalmazni a cég egyetlen termékét sem élelmiszerbiztonsági okokból.

Jelenleg a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban öt kisbabát ápolnak úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával, amit az E.coli egyik törzse okozott. Egyikük állapota válságos, az intenzív osztályon kezelik. Argeș megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel. Hárman meghaltak közülük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?