Cioloș szerint téves riasztást adtak az olasz hatóságok a juhsajtra

Téves és túlságosan általános élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki az olasz hatóságok a román juhsajtra egyetlen gyártó tehéntejből készült terméke helyett - közölte hétfőn Dacian Cioloș miniszterelnök.

A kormányfő sürgős tisztázást kért az Európai Bizottságtól a pénteken kiadott riasztás ügyében. Az uniós figyelmeztetés ugyanis úgy értelmezhető, hogy minden Romániából származó juhsajt fertőzésveszélyes. A riasztás az olasz hatóságoktól származik, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

Cioloș szerint ezzel szemben valójában kizárólag az Argeș megyei SC. Brădet Srl termékei váltak gyanússá, ráadásul az olaszországi esetnél megvizsgált termék nem juhtejből, hanem tehéntejből készült. "Nem tudom elfogadni az ilyen tévedéseket, amelyek az egész román élelmiszeriparra kihatnak" - jelentette ki Ciolos, és utalt arra, hogy pontosan ismeri az uniós élelmiszerbiztonsági mechanizmusokat, hiszen korábban mezőgazdasági biztos volt Brüsszelben.

A hazai állategészségügyi hatóság múlt héten elrendelte 20 tonna Brădet tejtermék visszavonását a piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?