Csíki Chips? Jó ötlet!

Négy ország vállalkozás iránt érdeklődő fiataljai táboroztak a Csíkszereda közelében, a Hargitán található Piricskén. A csíkrákosi Bogátalji Mozgalom szervezésében zajló egyhetes tábor szombaton zárult. Helyi, magyarországi, finn és lett fiatalok készítettek üzleti terveket.

A négy országból négy LEADER-csoport pályázott közösen a finnországi Rieska-LEADER vezetésével, amelyhez társult az ugyancsak finn Keskipiste, a lett Zied Zeme és a Mecsekvidék LEADER, valamint ötödik partnerként egy ifjúsági szervezet a csíkrákosi Bogátalji Mozgalom az Erasmus+ Youth in Action programban.

„A táborok alkalmával a fiatalok megismerkednek a vendégtelepülés és a környék sikeres vállalkozásaival, üzleti modellekkel, amelyekből kiindulva saját ötletük alapján új projekteket dolgoznak ki. A vegyes nemzetiségű csoportokban pénzügyi elemzést végeznek, értékteremtési lehetőségeket kutatnak, beazonosítják a potenciális kulcspartnereket, valamint a kereskedelmi célcsoportot” – ismertette a tábor menetét a Maszollal Fodor Péter, az egyik irányító, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának üzletgazdaság fejlesztési központjának mentora.

Piricskén az egyes csapatok négy üzleti tervet dolgoztak ki, mindegyik a négy ország egy-egy régiójának a specifikumára összpontosít. Az egyik üzleti modell az egészséges marhahús előállítását, valamint a végtermékek újrahasznosítását dolgozta ki, a másik a vállalkozási képességeket fejlesztő programot állított össze. A harmadik csapat az igazságos kereskedelemmel (fair trade) értékesített teafilter mintájára készült kávéfiltereket forgalmazna olyan emberek számára, akik rohanó életmódjuk ellenére, vagy hosszú utazásuk során is minőségi kávét innának. A negyedik, kifejezetten a csíki régióra összpontosító tervvel a Csíki Chips nevű termék előállításának módját, illetve értékesítésének lehetőségeit figyelembe véve készítette el üzleti tervét.

Weera Hietala Finnországból, míg Alina Anete Birnika Lettországból érkezett Piricskére. Mindketten azt figyelték meg Székelyföldön, hogy az itteni vállalkozások zöme nagyon lokális, azonban sok jó, helyi ötlettel találkoztak, amelyek kreativitást mutatnak. Anete-nek leginkább a régi csűrök épületének újrahasznosítása, panzióvá alakítása tetszett. Balogh Virginia Magyarországról érkezett, meglátása szerint Székelyföldön nagyon sok kiaknázatlan terület van, például rengeteg a megműveletlen mezőgazdasági terület, ugyanakkor régi technológiákat használnak.

Antal Géza, a Bogátalji Mozgalom képviselője elmondta, hogy a táborozók olyan vállalkozásokat látogattak meg, amelyek a helyi jelleget előtérbe helyezve kínálnak újdonságot, és hoznak újat a közösség számára. A táboroztatási sorozat részeként már egy alkalommal Finnországban, egyszer Magyarországon, az elmúlt héten Székelyföldön táboroztak, a következő alkalom pedig Lettországban lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?