Az ING Bank elemzői 5,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az idén

Az ING Bank Románia elemzői felfelé módosították a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket, és 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A kereskedelmi bank elemzői korábban 4,2 százalékos gazdasági növekedést vetítettek előre, ami megegyezik a kormány várakozásával. Azt követően emelték egy százalékponttal a becslésüket, hogy a statisztikai hivatal a héten megerősítette: a gazdaság várakozáson felül teljesített a második negyedévben, a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 1,5 százalékkal az idei első negyedévvel összevetve. 

Az első fél évben a nyers adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a GDP, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 5 százalékos bővülést regisztráltak a tavalyi év első hat hónapjához mérten.

Az ING Bank elemzői arra számítanak, hogy a központi bank (BNR) nem fogja módosítani az irányadó kamatot jövő év harmadik negyedévéig, amikor 25 százalékpontos emelésre számítanak. Az alapkamat tavaly május óta 1,75 százalék, ami történelmi mélypontnak számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?