Erdélyi magyar gomba és pityóka a multik polcain

Ha elég nagy, ugyanakkor megbízható egy beszállító, akkor csínján bánnak vele az áruházláncok, állítják Németi Gergely és Mucsi Mihály mezőgazdasági vállalkozók.

Rendszeresen olvasni a gazdasági sajtóban gyártók, termelői érdekvédelmi szövetségek panaszait arról, hogyan zsigerelik ki őket az áruházláncok, visszaélve erőfölényükkel. Az ördög azonban nem feltétlenül olyan fekete, ahogyan hírlik, egyes erdélyi magyar vállalkozók ugyanis évek óta jelen vannak termékeikkel a hiper- és szupermarketek polcain, a maguk, a forgalmazók és a vásárlók kölcsönös megelégedésére.

Kölcsönös függés

A Boglar Champ Kft. tizenöt éve működik, jelenleg az ország első számú gombatermesztője. A vállalkozásnak Szilágynagyfaluban és Zilah mellett vannak telepei, ahol havonta átlagban 1000 tonna fehér- és barna csiperkét, valamint laskagombát állítanak elő.

Németi Gergely tulajdonos - igazgató elmondása szerint 12 alkalmazottal vágott bele az üzletbe, kezdetben 20 tonna körül volt a havi termelés. Jelenleg 380-an dolgoznak a cégnél, ahol automatizált technológiával, vegyszermentesen termelik a gombát, melyet többek között a Kaufland, a Lidl, a Penny Market és a Selgros forgalmaz.

Az üzletember nem panaszkodik a multinacionális áruházláncokra. „Mi már túl nagyok vagyunk, velünk nem tudnak úgy bánni, mint a kicsikkel. Ők is függnek tőlünk, máshonnan nem tudják beszerezni azt a mennyiséget, amit mi szállítunk nekik” – nyilatkozta a Maszolnak az üzletember.

Az üzletmenetben a legnagyobb gondot a kereslet hullámzása jelenti. „Van, hogy 150 tonnát rendelnek, máskor meg 45-öt. Olyan ez, mint a lottó: nem lehet előre kalkulálni. Ha az áruházaktól éppen kevés rendelés jön, kénytelenek vagyunk nagyon olcsón eladni a gombát, vagy konzerv formájában kiszállíttatni Oroszországba, amin veszítünk” – ecseteli Németi Gergely a buktatókat.

A Boglar Champnél a termelést a jelenlegi szintről szeretnék 1200-1300 tonnára emelni. Ennél többet nem volna érdemes termelni, mivel nem tudná felvenni a piac. Bár Németi Gergely elmondása szerint az elmúlt másfél évtizedben a hazai gombafogyasztás nagyon megnőtt, 10-20 dekáról 1-1,2 kilóra, még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat-európai, ahol egy ember átlagosan 2 kg-nál is több gombát eszik egy év alatt. Nálunk még széles körben elterjedt az „amíg van hús, nem eszek gombát” mentalitás, a lakosságnak csak kb. harmada fogyasztja rendszeresen ezt az élelmiszert.   

Minőség és mennyiség

Mucsi Mihály kézdivásárhelyi farmer, kertészmérnök 2006 óta beszállítója a Carrefournak, s elégedett az együttműködéssel. Családi vállalkozása, a Producție Agrico-M Kft. 320 hektáron gazdálkodik, fő terméke a burgonya, ami mellett repcét, mustárt, szóját és borsót is termeszt.

Az első évben 500 tonna, kézzel csomagolt krumplit adtak el a francia tulajdonban levő áruházláncnak. A cég időközben nagy fejlődésen ment át, tavaly már 2540 tonna, automatikusan válogatott, osztályozott és csomagolt burgonyát szállítottak a Carrefournak.

Az 50 mm-nél nagyobb átmérőjű gumók 2,5 kg-os kiszerelésben kerülnek forgalomba, Filiera Calității megnevezéssel. Ősz óta nemesített lilaburgonyát is szállítanak a hipermarketekbe, idén tavasszal pedig kisméretű, 30-35 mm átmérőjű, Cartofiori Ardelenești néven forgalmazott gumókkal bővült a kínálat.

„Kezdetben nem volt könnyű multival dolgozni, de most már ők is odafigyelnek ránk, az általunk fizetendő díjakat minimálisra vitték le. Meg vannak elégedve velünk, idén a tavalyi mennyiségnél 30 százalékkal többet kérnek” – nyilatkozta Mucsi Mihály. Hogy meg tudjon felelni a növekvő igényeknek, az Agrico-M elkezdte építeni a második, 900 tonna kapacitású hűtőgépes raktárt.

A háromszéki nagygazda véleménye szerint, ha nem fognak össze, a kistermelők nem tudnak labdába rúgni az áruházláncoknál, mert nem tudják biztosítani azt a terménymennyiséget, amire azoknak folyamatosan szükségük van.

Kapcsolódók

Kimaradt?