Gyümölcsös „óriásharcsát” is kínáltak a Csík Expón

Négynapos szemlélnivalót kínált Csíkszeredában a Fogyasztási cikkek nemzetközi vására. A Csík Expó 26. kiadásán az érdekességeket és árakat is figyeltük.

Színes forgatagot kínált a vasárnap este Csíkszeredában záruló, négynapos Csík Expó. A Fogyasztási cikkek nemzetközi vásárának 26. kiadása idén is a Vákár Lajos Műjégpálya épületébe várta az érdeklődőket, melynek vonzó oázissá alakuló környékén sütkéreztek a kertészeti kínálat iránt érdeklődők.

A bőséges kínálatból a már 45 lejért is kapható smaragd tuják sorfala ragadta meg a tekintetet, s aki pompázatos, virágba borult fácskára vágyott, az már 130 lejért beszerezhette. Az árnyékban a fenyédi kerti bútorzaton lehetett megpihenni, a szemeket pedig a kis helyen nagy számban kiállított csillogó autókon lehetett legeltetni.

A műjégpályára belépve a figyelmet az egyik étrendkiegészítőt forgalmazó cég standja ragadta meg, „true age”, azaz valós életkort mérő szerkezetével – mindössze a lecsupaszított alkart kellett a szerkezetre fektetni, betáplálva az életévet. Kipróbáltuk.

Mivel gyorsan kiderült, hogy szakdolgozatírástól 5 évet öregszik az ember, innentől kezdve egyre hűvösebbnek éreztük a jégpályát. Ez nem csupán pszichés következmény, nyugtatott meg az egyik standos: a helyszínen 13-15 fok a legtöbb, amennyire „befűthető” a pálya. Ezek után nem lepett meg az sem, hogy folyamatos volt az érdeklődés a szőrmebundák standjánál.

A standok között szembetűnő, angyalos, hímzett magyar zászlót találtunk: 450 lejért kínálták. Ugyanitt a székely zászlóért 150-250 lejt kértek a méret függvényében.

Számos élelem vonta magára a figyelmet: a házi csipetke, házilag készített levesbetétek egész sora, vagy a vadhúsból készült kolbászok. Azonban a leglátványosabb az aszalt gyümölcsökkel töltött „óriásharcsa” volt. Mint megtudtuk: egy érdi kisvállalkozó hozta el a csíkszeredaiaknak az aszalt gyümölcsökből és magvakból készült, liszt- és tojásmentes édességet. A mákba forgatott ínyencséget megkívánók 15 lejt fizethettek 10 grammért.

A vásár egyik látványos, nagy közönséget vonzó termékbemutatója a győriek által forgalmazott csodafelmosó volt. Az ügynök elmondta: hat éve jár Csíkszeredába, de a Szent György Napokat se hagyja ki – ez abban a kontextusban fontos, mondta, hogy a termékre hároméves garanciát ad, így könnyen reklamálhatna bárki, aki elégedetlen a termékkel.

A résztvevők között több standdal és programmal volt jelen Hargita Megye Tanácsa. A gyerekekről sem feledkeztek meg: a kisebbeket olvasósarokba, olyan népi mesterségek kipróbálására várták, mint fafaragászat, nemezelés, kerámiatárgyak készítése.

Emellett bemutatták A székelység története tankönyvet is az egyik társszerzője, Ferencz Salamon Alpár jelenlétében. A székely termékeket népszerűsítő stand kínálata hasonló volt a Csík Expóval egy időben zajló szabadtéri termékvásárral – így szombaton, két helyen is lehetett finomságokat kóstolni. A Csík Expón jelen voltak a gyógyfüvek, szamovárból kínálták a gőzölgő teát az érdeklődőknek. A kulturális-turisztikai értékek népszerűsítésében a Hargita megyei kínálatról egészen a megye északi csücskének vonzerejéig lehetett a prospektusokból tájékozódni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?