A városfeljesztési stratégián és az ingatlanadón vitáznak Székelyudvarhelyen

Bunta Leventének egyetlen nyilvános konzultáción sem sikerült részt vennie, és az elmúlt másfél évben csupán egyszer volt alkalmunk egyeztetni a stratégia kapcsán Székelyudvarhely polgármesterével – írja a város 2015-2020-as fejlesztési stratégiáját elkészítő RegioConsult pályázati és tanácsadó iroda.

A fejlesztési stratégiát készítő RegioConsult szerint mindössze a sajtóból tudták meg, hogy a polgármesteri hivatal közvitára bocsátotta a fejlesztési stratégiát, amelyről Arros Orsolya polgármesterjelölt a napokban úgy nyilatkozott, hogy „átláthatatlanul, a nyilvánosság teljes kizárásával készült el” és amelyet a városháza „gondosan elrejtett a hivatal honlapján.”

A RegioConsult irodának a szekelyhon.ro portálon ismertetett nyílt levelében az áll: „a dokumentumot már hónapok óta átadtuk a Polgármesteri Hivatalnak, és nyomatékosan kértük a megbízóinkat 2015-ben, hogy a közvitát kezdjük el, és zárjuk le a múlt év folyamán, nem szeretnénk, ha egy ilyen fontos dokumentum a kampánycsaták részévé váljon. A stratégia készítésének folyamata során számos konzultációt folytattunk vállalkozókkal, civil szervezetekkel, különböző társadalmi csoportokkal, és számos szakembert vontunk be különböző területekről. Sajnos a Polgármester Úrnak egyetlen nyilvános konzultáción sem sikerült részt vennie, és az elmúlt másfél évben csupán egyszer volt alkalmunk egyeztetni a stratégia kapcsán Székelyudvarhely Polgármesterével.”

Bunta félretájékoztatással vádol

Bunta Levente félretájékoztatásnak nevezye a városházát érintő állításokat, és „kampánycselekedetnek” az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) kijelentéseit is, amelyek szerint országos szinten Székelyudvarhelyen emelték meg a legnagyobb mértékben a helyi adókat. A szervezet megemlítette az 1,3 százalékos ingatlanadót is, ami rendkívül nagy terhet ró a vállalkozásokra. Mint mondták: pereskedni is hajlandóak a helyi adók csökkentése érdekében, a városvezetéssel való utólagos találkozón azonban abban állapodtak meg, hogy két héten belül ismét egyeztetnek a megfelelő érdekében.

A székelyudvarhelyi vállalkozók elégedetlenségéről a Maszol már korábban beszámolt. Bunta Levente ezzel kapcsolatosan most úgy fogalmazott: az 1,3 százalékos adókulcs 2007 óta, vagyis már az előző városvezetés idejéből érvényben van. Mint mondta, az igazság az, hogy „Bukarestben 1,5, Brassóban 1,3, Ploiesten a felértékelés nélküli ingatlanok esetében 1,56, a felértékeltnél 1,95, és tovább menve Marosvásárhelyen 1,8, Sepsiszentgyörgyön 1,82, Aradon és Kraiován pedig 1,3 százalékos adókulcs van érvényben”.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?