Rejtegetik a székelyudvarhelyi városfejlesztési stratégiát?

A nyilvánosság kizárásával, teljesen átláthatatlanul készült el Székelyudvarhely városfejlesztési stratégiája a 2015-2020-as időszakra vonatkozóan – hívta fel a helyi sajtó figyelmét Arros Orsolya április 14-i sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint becsületes közvitát kell hirdetni egy olyan dokumentumról, amely közel 300 oldalban a jelenlegi városvezetés fejlesztési elképzeléseit összegzi, tulajdonképpen a város jövőjéről rendelkezik. 

„Teljesen véletlenül találtam rá a város új fejlesztési stratégiájára, amely a hivatal honlapján gondosan el van rejtve. Erről a dokumentumról állítólag március 28 óta zajlik a közvita és egészen április 27-ig tart– ismertette Arros Orsolya annak a hivatalos közleménynek a tartalmát, amellyel a stratégiát közzétette a hivatal, ám amelyet még a helyi sajtó képviselői sem kaptak meg. Az RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint ugyanazt tapasztaljuk, amit a helyi költségvetés kapcsán is: titkosan, az emberek háta mögött igyekszik döntéseket hozni az udvarhelyi városvezetés.

„A jelenlegi városvezetés úgy dolgozta ki ezt a stratégiát, hogy sem a munkafázisban, sem pedig a közvita szakaszában nem egyeztetett a városi tanáccsal” – tájékoztatta a jelenlévő újságírókat Berde Zoltán, RMDSZ-es városi tanácsos, aki szerint elfogadhatatlan az, hogy minden konzultáció nélkül, a nyilvánosságtól, de még a döntéshozóktól is elzártan készült el egy olyan dokumentum, amely hosszútávra előrevetíti a fejlesztési irányokat.

Arros Orsolya hangsúlyozta: a székelyudvarhelyi embereket nem lehet tovább az orruknál fogva vezetni, nem lehet úgy kezelni őket mintha nem lenne véleményük. „Kötelességemnek érzem tehát, hogy Székelyudvarhely Fejlesztési Stratégiája kapcsán becsületes közvitát hirdessünk. Ne felejtsük el azt sem, hogy a városi tanács mandátuma hamarosan lejár, én azt gondolom, hogy Székelyudvarhely 2020-ig terjedő fejlesztési irányvonalait már az új tanácsnak kell kijelölnie, hiszen neki lesz a feladata mindezek követése és betartása. Ezért arra kell törekednünk, hogy ezt a dokumentumot a nagy nyilvánosság mellett, az új tanács is megismerhesse, megvitathassa és kiegészíthesse – összegzett az RMDSZ-es polgármesterjelölt.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?