Felfüggesztették RMDSZ-elnöki tisztségéből Bunta Leventét

Az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége felfüggesztette a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöki tisztségéből Bunta Levente polgármestert, és Arros Orsolyát nevezte meg a városi szervezet polgármesterjelöltjének. A döntést Verestóy Attila területi elnök jelentette be az elnökség ülését követő csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szenátor elöljáróban ismertette a Bunta Levente és az Udvarhelyszéki RMDSZ közötti konfliktus előzményeit. Felidézte, hogy a városi szervezet jelezte, urnás előválasztáson szeretne dönteni a polgármesterjelöltről és a tanácsosjelöltekről. A területi szervezet választmánya ezt a kérést megvitatta, majd elfogadta a jelöltállítás procedúráját.

Közben azonban Bunta Levente bejelentette, hogy nem hajlandó részt venni az RMDSZ előválasztásán, illetve két másik jelölt, akik állításuk szerint megszerezték a támogató aláírásokat, szintén visszalépett. A polgármester azt kifogásolta, hogy a területi szervezet döntése értelmében az előválasztáson nem RMDSZ-tagok is szavazhatnak.

Verestóy Attila elmondta, jelen pillanatban egyetlen jelöltaspiráns, Arros Orsolya dokumentációja van a birtokukban. A városi szervezet ugyanakkor elutasította az Udvarhelyszéki RMDSZ elnökségének azt a kérését, hogy bocsássák a rendelkezésükre a további jelöltaspiránsok által a jelentkezési határidőig benyújtott iratcsomókat.

Arros Orsolyát nevezte meg székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjének az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége csütörtöki határozatában. A szervezet úgy döntött, hogy a márciusra tervezett előválasztás, amelynek megszervezését hetek óta akadályozza a városi RMDSZ vezetősége, elmarad, mivel a belső megmérettetésre más jelölt nem vállalkozott.   

A szenátor hangsúlyozta, az területi szervezetnek ezt a helyzetet orvosolnia kell az RMDSZ sikere érdekében. „Ezt viszont egy olyan városi elnöknek az ügyködésével nem tartjuk kivitelezhetőnek, aki szembefordul a saját szervezete szabályzatával, a területi szervezettel, illetve a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottság döntésével” – jelentette ki.

Közölte: a területi elnök javaslatára az elnökség, az alapszabályzatnak megfelelően, megszavazta Bunta Levente városi elnök tisztségéből való felfüggesztését. „Ezt a döntést fájlalom, nem ez volt a szándék” – tette hozzá Verestóy Attila. Emlékeztetett: évek óta hangoztatja, hogy az RMDSZ támogatásával városi elnöknek választott Bunta Leventének teljesítenie kell az RMDSZ programjában foglaltakat és a vállalásait. „Nem csak utcabálokon kell hangoztatni, hogy Székelyudvarhely az anyaváros. Ezt a szerepet nem csak deklarálni kell, fel is kell tölteni tartalommal" – jelentette ki a szenátor.

Verestóy tájékoztatása szerint egyetlen tartózkodással hozta meg döntését az elnökség, amelynek egyébként tagja Bunta Levente. A szenátor elmondta, a polgármester megígérte, hogy részt vesz az ülésen, de végül nem jelent meg. „Sorozatosan igazolatlanul hiányzik az elnökség üléseiről. Már ez önmagában aggályossá teszi tisztségben maradását a városi szervezet élén” – fogalmazott a területi elnök.

A szenátor ugyanakkor közölte: a területi elnökség egyhangú szavazattal Birtalan Józsefet bízta meg azzal, hogy ideiglenesen ellássa a székelyudvarhelyi városi szervezet elnöki tisztségét. 

Kovács Péter: Arros Orsolyával megyünk tovább

Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter szintén részt vett az Udvarhelyszéki RMDSZ ülésén. A sajtótájékoztatón elmondta, mielőbb véget kellett vetni annak a „hercehurcának”, ami a székelyudvarhelyi szervezet háza táján az elmúlt napokban tapasztalható volt. „Nem a szennyest kell teregetni, hanem az kell, hogy sorakozzunk fel egy jelölt mögött, aki képes jó irányba fordítani a székelyudvarhelyi közösség sorsát” – mondta az ügyvezető elnök.

Kovács Péter hangsúlyozta, Bunta Levente esetében bizonyos elvek figyelembe vételével járt el az elnökség. Az egyik az a tavalyi kongresszuson elfogadott elv, hogy közelebb kell vinni az RMDSZ-t az emberekhez. „A szabályzatot lehet értelmezni, módosítgatni, de az elveket nem. Ha azt mondjuk, hogy a város döntsön az RMDSZ polgármesterjelöltjéről, akkor álljunk az emberek elé” – jelentette ki.  

Kovács elmondta, eddig egyetlen jelöltaspiráns, Arros Orsolya vállalta, hogy az emberek elé álljon. Emlékeztetett: korábban a nyilvánosság előtt is felkérte Bunta Leventét, hogy méretkezzen meg, és ezt a polgármester írásban is elutasította. „Elnökként hátat fordított a szervezetének: azt üzente a sajtón keresztül, hogy bírósághoz fordul vélt vagy valós igazáért” – mondta az ügyvezető elnök.

A politikus bízik abban, hogy a Hargita Megyei Egyeztető Tanács napokon belül megerősíti Arros Orsolya jelöltségét, és ezt előterjeszti döntését a Szövetségi Állandó Tanácsnak, a testület pedig meg tudja hozni a – minden bizonnyal pozitív – döntését. „Így félre tudjuk tenni ezt a cirkuszt, és tudunk többet beszélni arról, hogyan adunk új lendületet Székelyudvarhelynek” – fogalmazott az ügyvezető elnök.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?