Az új adótörvénykönyv buktatóiról tanácskoznak a székelyföldi könyvelők

Tizenöt év után változott az adótörvénykönyv és az adóügyi eljárási törvény, és az új jogszabályok alkalmazása sok fejtörést okoz a könyvelőknek és vállalkozóknak. Az adóügyi újdonságok értelmezéséhez nyújt segítséget a Sepsiszentgyörgyön, pénteken sorra kerülő Székelyföldi Könyvelők Találkozója, mutatott rá Debreczeni László.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke nagyszámú résztvevőre számít, hiszen neves hazai előadók fognak tájékoztatást nyújtani, így előadást tart a pénzügyminisztérium három szakembere, akik vállalkozások adózásáról, illetve a helyi adókról beszélnek, továbbá egy temesvári professzor tart előadást, aki részt vett az új adótörvénykönyv megalkotásában. Jelen lesznek egy neves hazai ügyvédi iroda adó- és jogtanácsadói, akik több áfa-ügyi pert is megnyertek már.  A pénteki, sepsiszentgyörgyi rendezvényen egy háromszéki vállalkozó bemutat egy általa kifejlesztett, könyvelőknek szánt mobiltelefonos applikációt.

Debreczeni László szerint a tavaly első alkalommal megszervezett Székelyföldi Könyvelők Találkozóján nem volt nagyszámú résztvevő, de ez azzal magyarázható, hogy akkor már 15 éves volt az adótörvénykönyv és azt már mindenki ismerte, viszont az idén életbe lépett jogszabály rengeteg fontos újítást hozott, amelyek alkalmazása sok esetben fejtörést okoz. A kereskedelmi kamara elnöke, Édler András hozzátette, Kovászna megyében rég nem volt ilyen rangos előadás, amely a témáját és meghívottait tekintve Bukarestben is megállná a helyét.

A Székelyföldi Könyvelők Találkozóját a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) háromszéki szervezete a kereskedelmi kamarával közösen szervezi pénteken 10 órától a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának székhelyén, mondta Bogdán Laura. Az RMKT háromszéki vezetője szerint a találkozó nem csak könyvelőknek szól, hanem közgazdászoknak, vállalkozóknak és egyetemistáknak egyaránt. Három székelyföldi megye szakembereit várják a rendezvényre, amelynek előadásai román nyelven zajlanak.

A rendezvényen való részvételhez még ma (szerdán) lehet regisztrálni az esemény Facebook oldalán. Az RMKT tagoknak 25 lej, külsősöknek 50 lej a részvételi díj, illetve 20 egyetemistának ingyenes belépést biztosítanak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?