Újabb veszély fenyegeti a romániai dohányosokat

Leáll Romániában a cigaretta gyártása és forgalmazása, ha a kormány nem hosszabbítja meg hat hónappal a dohánytermékekre vonatkozó uniós direktíva romániai jogrendjébe ültetésének határidejét.

Erre közös levélben figyelmeztette a miniszterelnököt a három nagy hazai dohánytársaság (American Tobacco, Japan Tobacco International és Philip Morris). Indoklásuk szerint a május 20-i határidőig nem tudják úgy átállítani a gyártósoraikat, hogy termékeik az uniós irányelvnek megfeleljen.

Az EU 2014/40-es direktívájának egyik fontos rendelkezése, hogy mindkét legnagyobb felületen képpel kombinált egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni a dohánytermékek csomagolásán. A kombinált (képből és szövegből álló) figyelmeztetések mérete és elhelyezkedése is változik: a cigarettásdobozok és a cigarettadohány-csomagolások elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük, és a csomagolási egységek felső részén kell helyet kapniuk. Az irányelv új szabályainak többségét 2016. május 20-ig kell az egyes tagországoknak hazai jogrendjükbe átültetniük.

Levelükben a dohánytársaságok emlékeztetik a kormányfőt arra, hogy már az uniós irányelv elfogadása, 2014 áprilisa után kérték a határidő kitolását. Emlékeztetnek arra is, hogy az állami költségvetés havi 230 millió eurótól esik el, ha dohánytársaságok leállítják a termékeik forgalmazását.

Jelenleg a romániai dohányipar 4 000 alkalmazottat foglalkoztat. A termékek hatvan százalékát exportra gyártják.

Kapcsolódók

Kimaradt?