Facebook-barátaink alapján szavaznak ezután bizalmat a bankok?

Sokaknál verheti ki a biztosítékot a Facebook legújabb fejlesztése, amellyel a bankok az ismerősi kör alapján ítélhetik meg az ügyfél kockázati besorolását. A technológia már készen áll.

A napokban szabadalmaztatta a Facebook azt a szoftveres technológiát, ami amellett, hogy segít megszűrni az e-mailben érkező spameket, valamint az agresszív, támadó hangvételű tartalmakat, javítja a keresést és lehetővé teszi a hitelintézetek számára is, hogy könnyen felmérhesség valaki ismerettségi körét - írja a hvg.hu. Kicsit gyakorlatiasabban megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a bankok egy hitelbírálat esetén az alapján oszthatják ki a kérelemre a pontokat, hogy a leendő ügyfélnek milyen baráti, ismerősi köre van.

Az eljárás kapcsán viszont felmerül a kérdés: vajon milyen hatással lehet az emberre az, ha az ismerősei a bank által nem szerencsésnek ítélt körből kerülnek ki? Ha másként fogalmazzuk meg, akkor persze sokkal szebben hangzik: egy biztos környezettel rendelkező személy akár kedvezőbb feltételek mentén is juthatna hitelhez, mint az, aki nem enged a bankjának rálátást online ismerettségi hálójára.

Egyelőre csak a funkció szoftveres hátterét készítette el a Facebook, a gyakorlati alkalmazása ma még kicsit ijesztőnek tűnik. A hitelintézetek kezét ráadásul a jelenleg hatályos törvények is megkötik, a hitelminősítést ugyanis csak bizonyos kritériumok mérlegelésével lehet elvégezni, ezek között pedig nem szerepel annak átnézése, hogy ki kivel barátkozik.

Kimaradt?