Háromszéken egy főre 330 eurónyi uniós finanszírozás jut (GALÉRIA)

A Központi Fejlesztési Régió megyéi között Háromszék hívta le a legtöbb egy főre eső uniós pályázati összeget, nyilatkozta Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanács elnöke szerint minden lakosra 330 eurónyi uniós finanszírozás jut. 2008-tól mostanáig jelentősen megnövekedett a lehívott támogatások összege, a megyében zajló beruházások közel 90 százalékát ezekből a pénzekből fedezték.

Kovászna megyében 68 projektet támogatott a Regionális Fejlesztési Ügynökség, ezek révén 300 munkahely is létesült. A Központi Fejlesztési Régión belül a legnagyobb projekt a Kovászna megyei Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitálása - hangzott el szerdán azon a találkozón, amelyen az elmúlt időszakban finanszírozott beruházásokat mutatták be Sepsiszentgyörgyön.

Simion Crețu, a fejlesztési ügynökség vezetője és a háromszéki elöljárók terepszemlét tartottak a háromszéki megyeszékhelyen zajló munkálatok helyszínén, így bemutatták a Sepsiszentgyörgy központjában zajló területrendezési munkálatokat, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház és a szépmezői ipartelep felújítását.

Tamás Sándor tanácselnök rámutatott, hogy Kovászna megyében a regionális fejlesztések a Potsa programba épülnek be, amelyek több területet, az egészségügyi ellátást, a mezőgazdaságot, az oktatást, kultúrát, sportot, szociális ellátást, infrastruktúrát egyaránt érintenek. A tanácselnök kiemelte a 11 millió eurós programot, amely révén újjáépítették a Kovászna és Kézdivásárhely közötti útszakaszt és négy hidat korszerűsítettek.

Rámutatott, hogy közel 16 millió euróba kerül a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház rehabilitálása, amelynek keretében 27 millió lejre vásárolnak orvosi felszereléseket is. Másik fontos program volt a 13 tűzoltó és műszaki mentésre alkalmas jármű, valamint egy lánctalpas jármű megvásárlása. Kiemelt fontosságú beruházások közt felsorolta a 41 új munkahelyet biztosító lécfalvi hulladékkezelő központ kiépítését, amely idén elkészül.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kihangsúlyozta, hogy egy város fejlesztése az emberekért történik, azon dolgoznak, hogy élhetőbb, barátságosabb környezetet biztosítsanak a megyeszékhely lakóinak. „Paradigmaváltásra van szükség. Szem előtt kell tartanunk azt, hogy az emberek egészségesebb, tisztább környezetben éljenek. Ha a gyalogosok érdekeit szem előtt tartva fejlesztjük a várost, az emberek gyalog közlekednek, ha az autósokét, akkor autózásra késztetjük őket” - fogalmazott a polgármester.

Hozzátette: Sepsiszentgyörgyön is számos beruházást végeztek a Központi Regionális Fejlesztési Alapból. Ilyen a város szociális étkezdéjének felújítása és felszerelése, a sepsiszentgyörgyi Temető utcai zöldövezet kialakítása, sétálóövezetek létesítése a város történelmi központjában, utcák korszerűsítése, a Zathureczky Berta Idősek Otthonának korszerűsítése, Néri Szent Fülöp multifunkcionális központ felépítése, a Kós Károly Szaklíceum, a Székely Mikó Kollégium, a Puskás Tivadar Iskolaközpont épületeinek bővítése, a sugásfürdői szabadidőközpont kialakítása és korszerűsítése.

A régiós alapú beruházások sorát bővíti a szépmezői ipari park fejlesztése, a sepsiszentgyörgyi bölcsőde szociális szolgáltatásának fejlesztése, valamint a fotovoltaikus rendszerrel termelt, a közvilágítást és egyes intézmények energiaszükségletét biztosító, villamos energia előállítása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?