Környezetbarát hulladékkezelő épül Háromszéken (GALÉRIA)

Augusztusra megépül az egész Kovászna megyét kiszolgáló korszerű hulladékkezelő központ. A Maksa és Lécfalva közti 15 hektáros területen tavaly kezdték el építeni a hulladéktárolót, amelyre 30 millió euró értékű uniós pályázatot nyert a háromszéki önkormányzat.

Az építési munkálatokkal párhuzamosan felszámolták és ökologizálták Kovászna megye négy szemétlerakó állomása közül a bodzafordulóit, kovásznait és kézdivásárhelyit. Jelenleg az egész megye hulladékát a sepsiszentgyörgyi tároló fogadja be, de ott is elkezdődtek a felszámolási munkálatok.

Ezeknek az uniós szabványoknak és környezetvédelmi elvárásoknak nem megfelelő hulladéktárolók helyét hivatott átvenni a Lécfalva és Maksa között épülő hulladékkezelő központ, amely a számítások szerint a következő 20 évben ki tudja szolgálni Kovászna megyét.

A hulladékkezelő járművek is megérkeztek

Az integrált hulladékkezelő központ működését támogató járművek is megérkeztek Háromszékre - tájékoztatott a Kovászna megyei tanács sajtóirodája, amely szerint két nagy szemetes konténer szállítására alkalmas autó érkezett meg szerdán, amelyek a kézdivásárhelyi átrakóállomásról szállítják majd a hulladékot az új létesítménybe. Ezen kívül beszerezték a komposztálásra alkalmas 2 kisteherautót, illetve 12 darab 1,1 köbméteres-, és 18 darab 32 köbméteres szeméttárolót is.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta, hamarosan a Kézdivásárhelyen épülő átrakó állomásra szállított hulladékot 18 konténerbe gyűjtik, és Lécfalvára szállítják. Ott a korszerű feldolgozóban kerül sor a komposztálásra, hulladékválogatásra és lerakásra. Tamás Sándor hozzátette, a lécfalvi komposztállomás évi 12 ezer tonna-, a hulladékválogató állomás pedig évi 11 ezer tonna kapacitású. A megyei hulladékkezelő állomásnál 22 új munkahely is létesül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?