Tánczos: saját hiányosságai miatt a gazdákat bünteti az APIA

Elfogadhatatlan, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) 2015-ben olyan intézménnyé vált, amely gyakorlatilag megfosztotta a gazdákat attól a jogtól, hogy tisztességes körülmények között kérhessék a megérdemelt támogatásaikat – hangsúlyozta kedden Tánczos Barna, a szenátus mezőgazdasági bizottságának titkára.

„A kezdeti lelkesedés nagyon sok kiírástervezet esetében lankadt, nem várt eredményeket hozott. Nagyon sok kiírás esetében csalódott vagyok, hiszen a minisztérium számos intézkedés esetén olyan feltételeket szabott meg, amelyek teljesítése szinte lehetetlen, éppen ezért azt láthatjuk, hogy négy hónappal az első kiírás kezdetétől gyakorlatilag nincsenek leadott pályázatok az országban” – tájékoztatott az RMDSZ szenátora, aki rámutatott: a kialakult helyzet egyik legnagyobb kiváltó tényezője, hogy az APIA-s támogatások leadása nem ment a legmegfelelőbb ütemben.

„Az APIA megyei igazgatóságaira a bukaresti döntések közepette olyan nyomás nehezedett, amelyet nehéz volt elviselni.  Az önkormányzatokat is olyan lehetetlen helyzetbe hozták az utolsó hetekben, hogy azoknak éjjel-nappal azon kellett dolgozniuk, hogy az igazolásokat valahogyan ki tudják állítani” – ismertette a szakember a tényeket.

Arra is kitért, hogy a kérések leadása sem haladt a megfelelő ütemben, hiszen a periódus végére, június 15-re több mint egymillió hektárra nem tudtak a gazdák támogatási kérelmet benyújtani. „A 2014-es helyzethez viszonyítva több mint egymillió hektárnyi területre kértek kevesebb támogatást, ami óriási hiányt jelent a gazdáknak, ugyanakkor óriási veszteség az uniós pénzek lehívását illetően is ” – tette hozzá Tánczos Barna.

Tudathasadásos állapot

„Hétről hétre a leadási periódus előtt alapvető feltételeket módosítanak. Elfogadhatatlan, hogy a leadott kéréseket áprilisban egyféleképpen elemzi a megyei igazgatóság alkalmazottja, júniusban pedig szinte tudathasadásos állapotban azt mondja: amit akkor kötelező feltételként szabtunk meg, mára már nem is az – a rendszer megváltozott” – adott hangot felháborodásának az RMDSZ szenátora, aki tisztességtelen intézkedésnek tartja azt is, hogy az informatikai rendszer hiányosságai okán nem iktathatóak a támogatási kérelmek az APIA-nál.

„Nem ment ennyire rosszul az elmúlt 6-7 évben a támogatási kérések benyújtása, ekkora veszteségeket, ekkora büntetéseket a gazdáknak évek óta nem kellett kifizetniük” – összegzett a szenátus mezőgazdasági bizottságának titkára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?