Június 2-tól megváltozik a romániai internetezés

Június 2-tól lehetőség nyílik román ékezetes (ă, â, î, ș, ț) domain nevek regisztrációjára a .ro felső szintű domainben – közölte a romániai honlapokat nyilvántartó ROLTD társaság.

Románia a kelet-európai országok közül utolsóként tette meg ezt a lépést. A ROTLD szerint az ékezetek bevezetésének eddigi akadálya a Windows operációs rendszer korábbi verzióinak hiányossága volt. A társaság emlékeztet arra, hogy .eu kiterjesztésű domainek nevében már 2009-től lehet román ékezeteket használni.

Magyarországon már 2004 tavaszától lehetséges a magyar ékezetes domain nevek használata. Eredetileg a világon mindenütt kizárólag a latin ábécé ékezet nélküli kisbetűire (a-z), továbbá a numerikus karakterekre (0-9) és a kötőjelre korlátozták a domain nevekben elfogadható karaktereket.

2002-ben nemzetközi szabványosítási munka kezdődött, hogy a nemzeti karakterkészletek is használhatók legyenek a domain nevekben. Az új szabvány sem enged meg azonban nem alfanumerikus karaktereket (pl. %, !, $) és továbbra is csak a kisbetűk regisztrálhatók.

Kimaradt?