Kóstolgatja a játékpiacot egy kolozsvári vállalkozó

Egyelőre félig-meddig hobbi szinten, de növekvő sikerrel működteti internetes áruházát Albert Csongor, aki a személyre szabott játékokban, ajándékokban látja a jövőt.    

Kizárólag idehaza gyártott fajátékokat forgalmaz a kolozsvári Albert Csongor webáruháza. A fiatal kolozsvári közgazdász két éve figyelt fel arra, hogy a játékok piacán létezik egy piaci rés, az erdélyi műhelyekben, kis sorozatban gyártott termékeket ugyanis szinte kizárólag vásárokon árulják. Felvette a kapcsolatot több marosvásárhelyi, udvarhelyi, brassói és gyergyói gyártóval, akiknek jelenleg mintegy kétszász fajta termékét forgalmazza.

A kezdeti befektetés minimális volt, nem haladta meg a kétezer eurót. Bár az érdeklődés és a forgalom folyamatosan nő, a Woodentoys még a fejlődés kezdeti szakaszában van. „A munkahely mellett végzem, félig-meddig hobbi szinten, egyelőre folyamatosan tanulom a szakmát. Egyszemélyes vállalkozás, alkalmazottam nincs, emiatt persze állandóan időhiánnyal küzdök, annak ellenére, hogy a család besegít” – nyilatkozta a Maszolnak Albert Csongor.

Az online áruház látogatói széles áruskálából válogathatnak, vannak tradicionális gyerekjátékok, babaházak, kisautók, kifesthető játékok, kirakósok és kézügyesség-, valamint intelligenciafejlesztő játékok, illetve felnőtteknek szóló társasjátékok, például sakk. „Állandóan próbálok újítani, folyamatosan tesztelem a piacot” – magyarázza a vállalkozó. A tesztelésben számíthat két kisfia segítségére, akiknek megmutatja az új játékokat, s az ő reakciójuk az első fokmérője annak, mennyire lesz vevő a piac az adott termékekre.

Az anyukák szeretik

A Woodentoys tipikus vásárlói a városban élő anyák, egy rendelés átlagos értéke 100 lej körül van. A legtöbb rendelés Bukarestből érkezik, a vásárlók egy része visszatérő ügyfélnek számit. Jönnek rendelések cégektől is, amelyek munkatársaikat szeretnék valamilyen eredeti ajándékkal meglepni. Romániában létezik néhány fajátékokat forgalmazó internetes áruház, azonban a Wodentoys az egyetlen, amely kizárólag hazai termékekre szakosodott. Jelen vannak a piacon márkás nyugati termékek éppúgy, mint olcsó kínai fajátékok.   

Személyre szabottan is

A kínálat folyamatos bővítése mellett Albert Csongor egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a személyre szabott játékokra, amelyek esetében a vásárló eldöntheti, hogy mi kerüljön fel a tárgyra lézeres gravírozással. A közeljövő fontos projektje a weboldal fejlesztése. Ennek keretében fog elkészülni a magyar nyelvű oldal. „Ezáltal egy új szegmenst fogok megszólítani” – mondja Albert Csongor.

Kacérkodik saját tervezésű játékok gyártásának a gondolatával is, ám ennek komoly akadályai vannak. „Nehéz műhelyt találni, mely legyártaná őket, meg aztán a levédés is nagyon bonyolult folyamat. Ismerek olyan gyártót, aki elpanaszolta, hogy másolják a modelljét. Talán ha nagykereskedésként működnénk, megérné belevágni a gyártásba” – magyarázza a vállalkozó. 

Kimaradt?