Április elsejétől ismét drágul a cigaretta

A dohányáruk jövedéki adója már április elsejétől eléri az eredetileg 2018-ra tervezett szintet, ami a cigaretta újabb drágulásához vezet – írja az economica.net.

Az egyik legnagyobb hazai dohányipari cég, a JTI Románia kereskedelmi igazgatója, Gilda Lazăr tájékoztatása szerint elsősorban az olcsóbb cigaretták ára nő. A növekedés paradoxális, mert a pénzügyminisztérium rendelete értelmében a jövedéki adó az 1000 cigarettánkénti 412 lejről 314 lejre csökken.
Ennek hátterében az áll, hogy a jövedéki adót tavaly euróban szabták meg, és lejben kellett fizetni, egy mesterséges, 4,71 lejes árfolyamon.
 
„A cigaretta folyamatosan drágul, mert az állam növeli a jövedéki adóját. A következő években nem is lesz olcsóbb, hiszen az árából 80 százaléka – adó formájában – az államkaszába kerül” – magyarázta a vállalatvezető.

A JTI Románia és a többi dohányforgalmazó még nem tette közzé az április elsejei árait. Az 1000 cigarettára számított jövedéki adó 314,6 lej lesz április elsejétől az országban. Az EU-val kötött megállapodás szerint Románia fokozatosan növeli a dohánytermékek jövedéki adóját, amíg az illeték el nem éri az uniós átlagot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?