A bolti lopást támogatja a kormány?

A lopást bátorítja a kereskedők szerint az az előírás, hogy március elsejétől a vásárlók nem kötelesek kifizetni a termékeket vagy szolgáltatásokat azokban az üzletekben és vendéglőkben, amelyek nem állítanak ki pénztári nyugtát (kasszabont) az összegről.

Mint ismert, az intézkedés a nyugtalottó bevezetéséről szóló kormányrendelet része, amellyel a Ponta-kabinet az adócsalást szeretné visszaszorítani. E szerint március elsejétől valamennyi üzlet és vendéglő köteles jól látható helyen kifüggeszteni azt a figyelmeztetést, hogy a vásárló vagy a vendég bátran távozhat fizetség nélkül, ha nem kapott nyugtát.

A romániai kereskedők egyik érdekvédelmi egyesülete, az APCOM máris tiltakozik az előírás ellen. A Mediafax által idézett szerdai közleményük szerint az intézkedés bevezetése „váratlan és veszélyes” helyzeteket teremt, ráadásul alkotmány- és törvényellenes is, ugyanis ellentmond a magántulajdon sérthetetlenségének.

A kereskedők emlékeztetnek arra, hogy a vásárló általában csak az áru kifizetése után kapja meg az eladótól a pénztári nyugtát, a kormány előírása pedig visszaélésekre adhat alkalmat. Akadhatnak olyan személyek is, akik arra hivatkozva, hogy nem kaptak nyugtát, fizetés nélkül távoznak, gyakorlatilag meglopva az üzletet. „Más szavakkal ez az intézkedés a lopást és a csalást bátorítja” – fogalmaz az APCOM.

Miniszteri tanácsok a pincéreknek

Az intézkedést korábban bejelentő Darius Vâlcov pénzügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy maga sem tudja még, miként fog működni a gyakorlatban az új rendszer. Csupán annyit mondott, hogy a kormányrendelet előírásainak alkalmazását a későbbiekben szabályozza majd a minisztérium.

Ismételten azt hangoztatta, hogy a vásárlónak joga van fizetség nélkül elvinni az árut a boltból vagy elhagyni a vendéglőt, ha nem kapott nyugtát a pénzéről. „Ha nem kapott nyugtát arról, hogy fizetett, ajándéknak tekintheti a terméket” – jelentette ki.

Arra az újságírói felvetésre, mi történik, ha a vendég a nyugta hiányára hivatkozva fizetés nélkül távozik egy vendéglőből, a miniszter azt javasolta, hogy a pincérek a felszolgáláskor az étellel együtt tegyék az asztalra a fizetési bizonylatot is. Szerinte az sem jelent gondot, ha a vendégnek nem csak egy rendelése van. „Ahányszor rendel, annyiszor kell az asztalára tenni a nyugtát a fogyasztásáról. Ha kell, külön a desszertét, külön a kávéét” – magyarázta.

„Meg tudjuk oldani”

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének (SVESZ) elnöke szerint az új rendelkezés fölösleges veszekedésekhez vezethet abban az esetben, ha egy vendégnek eltökélt szándéka „ingyen vacsorázni”. Kovács István szerint ez főként ott fordulhat elő, ahol nagyon nagy a forgalom, és a pincér nem tud mindenkit szemmel tartani. A másik véglet a nagyon alacsony forgalmú vendéglők esete, ahol egy pincér van, és amikor bemegy a konyhába, a vendég fizetés nélkül távozhat.

Mindazonáltal Kovács István szerint a tisztességesen dolgozó vendéglősöknek nem jelenthet akadályt, hogy pénztári nyugtát adjanak vendégeiknek, és jól látható helyre kihelyezzenek egy feliratot, miszerint fizetés nélkül távozhat a vendég ha nem kap nyugtát.

„Eddig is teleragasztgattuk a vendéglőt minden kötelező felirattal, most is megtesszük”, mondta Kovács István. Hozzátette, egy több alkalmazottat foglalkoztató vendéglős nem teheti meg, hogy arra kérje pincérjeit, hogy feketén adják el például a sört, és a pénzt adják át a tulajdonosnak, ez ugyanis ahhoz vezetne, hogy a pincérek saját zsebre kezdenének dolgozni, ami nem jó a vállalkozónak,  készlethiányhoz, bevételkieséshez vezetne.

A SVESZ elnöke szerint megnehezítheti tevékenységüket, de kivitelezhető az is, hogy a vendégek által kirendelt kávé mellé rögtön viszik a nyugtát, az ételekhez asztalhoz szállításakor ismét kiállítanak egy nyugtát,  végül a sörhöz, borhoz kiállítanak egy harmadik nyugtát is. A jelenleg működő rendszerben a vendég kéri a számlát/nyugtát és fizet, ez ezentúl is működhet így, hiszen ha nem kapja meg ezt a dokumentumot, törvény szerint fizetés nélkül távozhat – magyarázta.

Kovács István szerint a nyugtákra vonatkozó új szabályzat főként a piaci árusokat vagy vagy vásárokban, rendezvényeken tevékenykedő lacikonyhásokat célozza, ahol valóban sok esetben „elfelejtenek” nyugtát adni, és ha a vendég rákérdez idegesek lesznek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?