Felére csökkenhet a nyugdíj összege 25 év múlva

Sötét jóslattal álltak elő a Román Akadémia szakértői: szerintük 25 éven belül az átlagfizetés negyedére, azaz a mostani összeg felére csökkenek a nyugdíjak.

2040-re összeomlás várható, mivel ekkorra kétszer annyi idős ember fog élni az országban, mint aktív pénzkereső, és összeomlik a hazai állami nyugdíjrendszer. Ennek elkerülésére akkor van esély, ha a termékenységi mutató a következő években emelkedik, emellett létrejön 650 ezer új munkahely, és emelkedik az oktatás színvonala, állítják a szakértők.

Vasile Ghețău, a Román Akadémia Demográfiai Kutatóközpontjának igazgatója "félelmetes fordulatról" beszélt, amelynek "szörnyű következményei" lehetnek.

Az elmúlt huszonöt évben Románia lakosságga 3,2 millió fővel csökkent, a következő negyedszázadban újabb hárommilliós tömeggel csökkenhet a létszám. A nyugdíjpénztár jelenleg is veszteséges, a beruházások, az oktatás területéről és más ágazatokból évi 11 milliárd lejt kell elvonni a nyugdíjak kifizetésére.

Az Expert Forum szakértője, Suzana Dobre szerint a társadalombiztostási hozzájárulások hatékonyabb behajtására lenne szükség, az államnak pedig el kell kerülnie az elhamarkodott, populista szabályozásokat. Ileana Ciutan, az Országos Nyugdíjpénztár igazgatója szerint gazdasági növekedés esetén a társadalombiztosítási járulékok csökkentésével biztosítható a hiány visszaszorítása, és a rendszer stabilizálása, ez ugyanis növeli az adózási kedvet.

Kapcsolódók

Kimaradt?