Valamennyi élelmiszert át kell címkézni Romániában

December 13-án lép életbe az EU tagállamaiban a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatását szigorító uniós rendelet, amelynek hatására gyakorlatilag valamennyi árucímkét le kell cserélni Romániában is.

A hazai termelők és kereskedők hat hónap türelmi időt kértek az Európai Bizottságtól, mert a rendelet azonnali alkalmazása nagy veszteséget jelentene számukra. „A termelők általában hatalmas tételben rendelnek árucímkéket, és azt kértük Brüsszeltől, hogy ne kelljen ezeket mind eldobni” – magyarázta az élelmiszeripari munkáltatók romániai szövetségének (Romalimenta) elnöke az economica.net portálnak.

Sorin Minea a vásárlóknak azt ígérte: az átcímkézést nem fogják megérezni a termékek árán. Mindenesetre a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) kegyetlen – 5 ezertől 50 ezer lejig terjedő – bírságot helyezett kilátásba, ha a termelők és kereskedők a türelmi idő lejárta után sem alkalmazzák az új uniós szabályt.

Mit ír elő a rendelet?

Az EU 1169/2011-es rendelete szerint az élelmiszerek címkézése, kiszerelése és reklámozása nem tévesztheti meg a vásárlót az élelmiszerek jellemzői, tulajdonságai vagy hatásai tekintetében; nem tulajdoníthat az élelmiszereknek emberi betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására vonatkozó tulajdonságokat (a természetes ásványvizek és a külön rendelkezések hatálya alá tartozó, speciális élelmezési célokra szánt élelmiszerek).

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásnak pontosnak, egyértelműnek és a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie. Ha az élelmiszerek előrecsomagoltak, a kötelező adatoknak a csomagoláson vagy az ahhoz rögzített címkén kell szerepelniük. Ha az élelmiszerek nem előrecsomagoltak, az élelmezési információkat továbbítani kell az adott élelmiszereket átvevő vállalkozóhoz, hogy szükség esetén eljuttathassa azokat a végső fogyasztóhoz.

Kötelező adatok

Ezeknek az adatoknak könnyen érthetőnek és jól láthatónak, olvashatónak, és adott esetben letörölhetetlennek kell lenniük. A karakterek x-magasságának legalább 1,2 mm-nek kell lennie (a kisméretű csomagolás vagy tárolóedények esetét kivéve).

A kötelező adatok a következők:

  • a név;
  • az összetevők felsorolása;
  • az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok (földimogyoró, tej, mustár, hal, glutént tartalmazó gabonafélék stb.);
  • bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége;
  • az élelmiszer nettó mennyisége;
  • a minőségmegőrzési idő vagy a fogyaszthatósági idő;
  • a különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételek;
  • a vállalkozó vagy az importőr neve vagy cégneve és címe;
  • bizonyos húsfajták és a tej esetében – illetve abban az esetben is, ha ezek feltüntetésének elmulasztása megtévesztheti a fogyasztót – a származási ország vagy az eredet helye;
  • felhasználási útmutató, amennyiben ilyen útmutató hiányában nehéz megfelelően felhasználni az élelmiszert;
  • az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a térfogatszázalékban megadott tényleges alkoholtartalom;
  • tápértékjelölés.

 

Kimaradt?