Pontáék az IMF-delegációval is átbeszélik a 2014-ös büdzsét

Megkezdte romániai látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) közös küldöttsége, amely a jövő évi költségvetésről tárgyal a román hatóságokkal.

A december 2. és 10. között zajló látogatás első napján a küldöttség tagjai Victor Ponta miniszterelnökkel találkoztak. A kormányfő az első megbeszélést "jónak" minősítette. Elmondta, az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki tizenegy hónap után. Emlékeztetett, hogy Románia 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélban egyezett meg nemzetközi hitelezőivel, s ez lehetővé teszi a kormánynak, hogy a jövő évre ütemezett bizonyos kiadásokat már az idén kifizessen. Ponta ezek közé sorolta a különböző közalkalmazottak számára a jogerős bírósági ítéletek alapján megítélt juttatások kifizetését, valamint a kormány és az önkormányzatok tartozásainak törlesztését. Közölte, összesen 2,5-3 milliárd lejt tudnak kifizetni olyan kiadásokból, amelyek eredetileg a jövő évre voltak beütemezve.

A média szerint azonban a kormánynak így is megoldást kell találnia a jövő évi államháztartási hiány egyensúlyban tartására. Románia 2015-re 1,4 százalékos GDP-arányos deficitet vállalt, de az idén végrehajtott 5 százalékos munkáltatói nyugdíjjárulék-csökkentés és egyéb kiadásnövelő intézkedés nyomán a hiány elérheti a 2-2,1 százalékot. Ezért a kormány vagy megpróbálja újratárgyalni a vállalt államháztartási hiánycélt, vagy csökkenti a kiadásokat.

A Mediafax hírügynökség szerint, amennyiben Románia nemzetközi hitelezői engedékenyek lesznek, a 0,6-0,7 százalékos többletkiadást a honvédelemre és az uniós projektek önrészének biztosítására fordítják. 

Ponta ugyanakkor ismét leszögezte, hogy 2015-ben nem lesz adóemelés, így a 16 százalékos személyi jövedelemadó és társasági adó továbbra is érvényben marad. Bejelentette, hogy az IMF felülvizsgálati látogatására január végén kerül sor. A mostani vizit nem minősül ilyen jellegűnek, mert a felek kizárólag a jövő évi állami költségvetésről tárgyalnak, amelyet a parlament a tervek szerint december 20-ig fogad el.

Románia 2013-ban sorozatban a harmadik hitelszerződését kötötte az IMF szervezésében. A 2015-ben lejáró, 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági típusú kölcsön várhatóan az utolsó lesz.

Kimaradt?