Elkészült a nyugdíjasok pénzügyiamnesztia-tervezete

A miniszterelnök felszólítására elkészítette a munkaügyi minisztérium a „tévedésből” jogtalanul nyugdíjhoz jutó személyek pénzügyi amnesztiájáról szóló tervezetet. A tárca honlapján közzétett jogszabály 31 ezer nyugdíjast érint.

A tervezet szerint nem kell visszafizetniük az államnak a jogtalanul felvett pénzeket azoknak, aki az összegekhez a vonatkozó törvények „nem egységes módon történő” értelmezése miatt jutottak hozzá. Az amnesztia nem vonatkozik azokra, akik csalással nyugdíjazták magukat.

Mint ismert, a kormányfő múlt héten szólította fel a munkaügyi minisztert arra, hogy részesítse amnesztiában azokat a nyugdíjasokat, akikkel szemben az államnak követelései is vannak. Victor Ponta ezt azzal indokolta, hogy az érintettek közül sokan lettek öngyilkosok, mert képtelen voltak visszafizetni az illetéktelenül felvett pénzt.

Eredetileg a miniszterelnök javaslata a csaló nyugdíjasokra is vonatkozott. Utóbb Rovana Plumb miniszter kénytelen volt pontosítani, hogy a bűncselekményeket elkövető személyekre az amnesztia nem terjed ki. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?