Felmentenék a csaló nyugdíjasokat, hogy ne legyenek öngyilkosok

A miniszterelnököt aggasztja, hogy sorra öngyilkosságot követnek el a csalással illetéktelenül járandósághoz jutó nyugdíjasok, mert eljárás indult ellenük, ezért amnesztiát hirdetne számukra.

Öt nyugdíjas lett eddig öngyilkos Romániában, mert vissza kellett volna fizetnie az államnak az illetéktelenül szerzett járandóságát. Mindegyikük ellen eljárást indított az ügyészség, mert kiderült, hogy hamis papírokkal vagy csúszópénzzel kaptak korkedvezményes vagy rokkantsági nyugdíjat.

Az aggasztó adatokból kiindulva a kormányfő csütörtökön felkérte a munkaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki tervezetet a hasonló helyzetben lévő személyek amnesztiájáról. Magyarul: olyan törvényt fogadna el a parlament, amely felmentené a büntetőjogi felelősség és visszafizetési kötelezettség alól a csalással nyugdíjba vonuló személyeket.

„Egy ilyen törvényt magam is támogatnék. Elborzaszt, hogy emberek lesznek öngyilkosok múltbéli cselekedeteik miatt. Remélem, hogy a parlamenti is megérti: minimális erőfeszítéssel segítünk olyan személyeken, akik tévedtek ugyan, de nem hiszem, hogy meggazdagodás céljából csaltak” – idézték a hírtelevíziók Victor Ponta miniszterelnököt.

A legnagyobb visszhangja az öngyilkossági esetek közül egy Hargita megyei nyugdíjas házaspárénak volt, akik felakasztották magukat a házuk melletti raktárhelyiségben. Búcsúlevelük szerint a férfi az utóbbi 7 évben jogtalanul vett fel 41 ezer lej értékben nyugdíjat, és a tragédiát megelőző napokban kapta meg a határozatot, hogy vissza kell fizetnie az összeget.

Kapcsolódók

Kimaradt?