Visszavetheti a brazíliai gazdaságot az 1-10

A vártnál kisebb GDP növekedés lehet a következménye annak, hogy a labdarugó világbajnokság elődöntőjében Németország átgázolt a házigazdákon, akik később a kisdöntőben Hollandia ellen is lebőgtek.  

A brazil gazdaság teljesítményét is visszavetheti a világbajnokság két utolsó mérkőzésén Németországtól és Hollandiától elszenvedett megalázó vereség, vélik egyes elemzők. Dél-Amerika legnagyobb gazdasága jelenleg sem pörög túl magas fordulatszámon. Az elmúlt évtizedben még évi 6 és 9 százalék közötti növekedéseket produkált a brazil gazdaság, ám Dilma Rousseff  2011-es megválasztása óta a növekedés látványosan lelassult: 2012-ben 1, tavaly pedig 2,5 százalékos volt.

Bár a kormány 2014-re 2,3-2,5 százalékos növekedést prognosztizált, az első negyedévében ez csupán 2 százalékos volt, a független szakemberek többsége pedig éves szinten még kevesebbet, 1,6 százalékos értéket jósolt. Ehhez elég magas, 6,5 százalékos infláció társul. A szaknyelven stagflációnak nevezett állapotban a jegybank keze “meg van kötve”, mivel ha kamatot csökkent a gazdasági növekedés beindításának elősegítésére, az az infláció további emelkedésével járhat együtt. Ha viszont kamatemeléssel igyekszik visszafogni az inflációt, az a gazdaság további visszaesését okozhatja.

Az elemzők mostanáig úgy ítélték meg, a brazil gazdaság érdeke az lenne, hogy a hazai csapat ne nyerje meg a tornát. A világbajnokság megrendezése megosztotta a brazil társadalmat, sokan elfogadhatatlannak találták, hogy a kormány csillagászati összegeket költ stadionfejlesztésre, miközben rengetegen nyomorognak az országban. Általánosan elfogadott az a vélemény, hogy ha a hazai csapat nem az elvárásoknak megfelelően szerepel, az rontja az elnök-asszony újraválasztásának esélyeit az idén ősszel esedékes választáson, a politikai váltás pedig lökést adhatna a gazdaságnak. A brazil részvényindex, az Ibovespa március közepén volt mélyponton, ám azóta 19 százalékkal nőtt, s a növekedést nagyrészt Dilma Rousseff folyamatos népszerűségvesztése, s a küszöbön álló gazdaságpolitikai váltáshoz fűződő remény táplálta.

Módosultak a forgatókönyvek

A kedden elszenvedett vereség mértéke azonban, amelyet a bronzmeccsen újabb fájó kudarc követett, átírhatja az eddigi forgatókönyvet. A svájci UBS bank szakemberei szerint, mivel a brazil nemzeti önbecsülés egyik lényeges eleme a futball, a megalázó, 7-1-es, makójd 3-0-ás eredmény ronthatja a fogyasztói bizalmat. „Ebből a brazilok azt a tanulságot vonják le, hogy nincs remény a gazdaság növekedésére, ha az ország még egy tisztességes futball válogatottat  sem tud kiállítani” – véli Geoffrey Dennis, az UBS elemzője.

A vélekedést osztja Eamon Aghdasi, a Societe General elemzője is, aki szerint a nemzeti csapat gyászos szereplése a brazil gazdasággal kapcsolatos pesszimizmust táplálja és közvetve visszavetheti a befektetési kedvet. Juan Carlos Rodado, a francia Natixis bank szakembere arra számít, hogy az idei gazdasági növekedés az előzetesen jósoltnál lényeges kevesebb, mindössze 1 százalék lesz.

Mások szerint a pályán történtek nem befolyásolják érdemlegesen a gazdaság teljesítményét. „Az idei gazdasági növekedési kilátások  nem voltak valami fényesek, egy vereség nem sokat változtat ezen” – nyilatkozta Mauro Toldo, a frankfurti Dekabank elemzője egy francia szaklapnak.

 

Kimaradt?