Vizsgálat indult a felhasználókat manipuláló Facebook-kísérlet miatt

Vizsgálatot indít a brit adatvédelmi hivatal annak kiderítésére, hogy a Facebook megsértette-e az adatvédelmi törvényeket, amikor 2012-ben egy héten át manipulálta a hírfolyamot egy vitatott pszichológiai kísérlet keretében.

Az Information Commissioner's Office (ICO) szerdán közleményben jelentette be, hogy kivizsgálja a Facebookon 2012-ben végzett kísérletet, melyben 700 ezer Facebook-használó érzelmeivel játszottak, egy héten keresztül manipulálták az üzenőfalukat.

A tanulmány védelmében a közösségi oldal képviselője elmondta, hogy "egyetlen felhasznált adat sem kapcsolódott egy-egy adott személy Facebook-fiókjához". A Facebook szerint gondoskodtak a felhasználók adatainak megfelelő védelméről is. A Facebook szerint most már egyértelmű, hogy az embereket felzaklatta ez a tanulmány és ezért vállalják a felelősséget, továbbá levonják az eset tanulságait.

Az ügy kivizsgálása során az ICO felveszi a kapcsolatot az írországi adatvédelmi hivatallal, a Facebook európai főhadiszállása ugyanis Dublinban van. Az illetékes francia hatóságok szintén vizsgálatot indítanak az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?