Felszámolják a román vasútvonalak 40 százalékát

Felszámolni készül  11 ezer kilométer vasútvonalat, a hálózat 40 százalékát a román vasúttársaság (CFR) – írja a román sajtó.

Románia újabb IMF-hitelt igényelne, amelynek egyik feltétele a vasút megnyirbálása. A húszezer kilométeres hálózatnak közel felét,  8500 kilométer pályát zárnának be. A kormány álláspontja szerint egy kisebb hálózatot könnyebb és olcsóbb üzemeltetni, mint egy veszteséges, de nagy infrastruktúrát.

A benyújtott statisztika alapján lényegében az összes mellékvonalon megszűnik a forgalom. A vasúti területeket az önkormányzatoknak adnák át, kerékpárutak létrehozására.

A memorandum alapján a fennmaradó hálózat az összes utasforgalom 96 százalékát, illetve a teherforgalom 97 százalékát tenné ki. A bezárást azzal indokolnák, hogy 1990 óta 93 százalékkal csökkent az évi utaskilométer, ezt a tendenciát előrevetítve, 2030-ra Románia napi vasúti utasforgalma húsz ezer fő lesz.

A drasztikus utasszámcsökkenés egyik magyarázata az infrastruktúra állapota: az országos vasúti hálózat vágányhálózatának 65, a felsővezeték 85, illetve az üzemi berendezések nyolcvan százalékának haladéktalan cseréje szükséges, ám a jelenlegi mutatók szerint (évi 14,5 kilométer pályarekonstrukció), közel négyszáz év múlva rendelkezne Románia megfelelő állapotú vasúti infrastruktúrával.

A rendszevátláskor, 1990-ben a személyvonatok átlagsebessége hatvan kilométer per óra volt, ez az adat ma 43 kilométer per órára csökkent, a teherszállító szektorban 24(!) kilométer per óra. 1939-ben a százhúsz kilométeres Bukarest–Buzău út megtétele egy óra húsz perc volt. Ma ugyanezen az útvonalon a menetidő két óra.

A statisztika azt is kimutatta, hogy a CFR annyira kritikus helyzetben van, hogy a hálózat felezése után sem volna elég a költségvetés a kiadásokra. A kormány tárgyalja az ügyet, a közeljövőben döntés születik.

Kapcsolódók

Kimaradt?