Lakatos: ismét becsúszhatunk a mókuskerékbe

Az országos minimálbér emelése ellen a munkaadók tiltakozni fognak, mivel a béremeléssel arányosan nőnek a kiadásaik – jósolja Lakatos Péter, a Számvevőszék tanácsosa. Az RMDSZ volt képviselőjét a kormány hétfő este bejelentett intézkedéseinek gazdasági hatásairól kérdeztük.

Lakatos elmondta, a munkaadók számára az lett volna elfogadható, ha a minimálbér emelésével párhuzamosan csökkennek a munkabér utáni járulékok, mint a társadalombiztosítás vagy egészségbiztosítás. Felidézte: a kormány meglebegtette ugyan ezeknek a járulékoknak az öt százalékos csökkentését jövő év júliusától, de a tervek szerint ez csak akkor következik be 2014 második felétől, ha a kieső költségvetési bevételeket más forrásokból tudjak pótolni. „A vállalkozó így tehát azzal szembesül, hogy nőnek a kiadásai, az intézkedés enyhítésére azonban mindössze egy ígéretet kap” – elemezte lapunknak a kormány szándékait Lakatos Péter.

A szakértő szerint a minimálbér emelkedését főként az építőiparban és konfekcióiparban érzik meg a munkaadók, de más területekre is hatással lesz. A döntés egyebek között oda vezet, hogy megnő azoknak az alkalmazottak száma, akik a teljes fizetésüknek csak egy részét kapják "munkakönyven", a másik részét pedig különböző "kiskapukon" veszik fel. „A munkaadó szívesen adna akár 900-1000 lejes minimálbért, de a bevételei nem nőnek, a gazdaság stagnál és csak papíron lehet enyhe emelkedést kimutatni” – jegyezte meg.

Lakatos az állami költségvetés bevételeit növelő intézkedések hátteréről elmondta: mivel a Szociáldemokrata Párttal szövetségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt ragaszkodott az egykulcsos adóhoz, más bevételi forrásokat kellett teremteni. „Ezért emelik meg az üzemanyag árának jövedéki adóját januártól literenként hét eurócenttel, mivel ezt az összeget a legkönnyebb behajtani” – magyarázta.

Emlékeztett arra, hogy ezzel párhuzamosan Pontáék azt is bejelentették:a következő évtől a jövedéki adót nem az euró eddig szokásos októberi árfolyama alapján állapítják meg, hanem az inflációhoz igazítják. „Idén mindenki jól járt volna, hiszen az infláció a tavalyi adatokhoz viszonyítva kisebb volt. De ha egy rossz mezőgazdasági évünk lesz, vagy valami más okból nő az infláció, ismét becsúszunk a mókuskerékbe, mert az magasabb adókat eredményez, ami ismét inflációhoz vezet” – magyarázta. Hozzátette: hasonló a helyzet az üzemanyag árával, aminek a növekedése begyűrűzik majd a többi termék és szolgáltatás árába, ez ismét inflációt eredményez.

Lakatos szerint a kormánynak más megoldást kellett volna keresnie a kölstégvetés bevételeinek növelésére. Ilyen például a feketegazdaság és az adóelkerülés felszámolása. "Ha ezeken a területeken jelentős eredményeket érnének el, az a költségvetésben is meglátszana" – mondta a számvevősz

 

Kapcsolódók

Kimaradt?