Több a turista, de csökken a vendégéjszakák száma

Több turista érkezett az országba, azonban a vendéglátóipari egységekben elszállásoltak száma csökkenő tendenciát mutat – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Hivatal (INS). Az INS az ez év júliusi, illetve tavaly júliusi adatokat hasonlította össze.

A tavalyi év hasonló periódusához képest idén júliusban több turista érkezett Romániába, azonban javarészt rokonoknál vagy ismerősöknél szállásolták el magukat – közölte az INS. Emiatt a vendéglátóipari egységekben az elszállásolások száma 1,6 százalékos csökkenést mutat, a vendégéjszakák száma pedig 4,2 százalékkal csökkent. A csökkenés ugyanakkor a teljes idei év során érezhető volt, nem csak júliusban – tájékoztatott a statisztikai hivatal, amely a turistaforgalom kapcsán az érkezett turisták, illetve az eltöltött éjszakák számát tartja nyílván.

A csökkenés annak ellenére tapasztalható, hogy a tavaly júliusi adatokhoz viszonyítva ez év júliusában a határátkelőknél 3,2 százalékkal emelkedett az országba belépő turisták száma. A tavalyi illetve az idei év első hét hónapját összehasonlítva a turisták száma ugyan 3,3 százalékos emelkedést mutat, a vendégéjszakák száma azonban 0,6 százalékkal csökkent.

A szállóvendégek számából a hazai turisták 80,6 százalékot tesznek ki, a fennmaradó 19,4 a külföldiek aránya – ez megközelítőleg hasonló a tavaly júliusi adatokhoz. Tíz turistából nyolcan európai országokból érkeztek hozzánk, ezek közül 24,6 százalék Magyarországról, 21 százalék Bulgáriából, 11,3 és 9,1 százalék pedig Lengyelországból illetve Németországból.

A Romániába érkező látogatók háromnegyede hotelben szállt meg, ahol átlagban 2,1 napot töltöttek. Az INS adatai szerint növekedett ellenben a külföldre látogató romániaiak száma, ez a tavaly júliusi adatokhoz képez 5,1 százalékos emelkedést mutat.

Kimaradt?