Emelkedő pályára álltak a Facebook-részvények

A Facebook az idei második negyedévben a 2012 második negyedévihez képest 53 százalékkal 1,8 milliárd dollárra növelte bevételét, ami után 331 millió dollár nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 157 millió dollár veszteséggel. A szerdai tőzsdei zárás után közzétett adatok hatására a Facebook-részvények árfolyama a tőzsdén kívüli forgalomban 20 százalékkal 32 dollárra emelkedett és ezzel 6 dollárnyira megközelítette a részvény 38 dolláros kibocsátási árfolyamát. A papír legalacsonyabb árfolyama 18 dollár alatt volt.

"Jó eredményeket értünk el felhasználóink számának növelésében" - mondta Mark Zuckerberg a Facebook alapítója a kaliforniai az eredmény beszámoló közzététele alkalmából szakmai elemzőknek rendezett telefonkonferencián. A Facebook aktív felhasználóinak száma a legutóbbi hónapban 1,15 milliárd volt, ötödével több, mint egy éve. A naponta belépők száma közel 700 millió.

Minél több időt tölt el egy ügyfél a hálózatban annál értékesebb az önmagát hirdetésekből fenntartó Facebook számára. Zuckerberg a beszámolóban rámutatott a Facebook korábban gyenge pontjának számító okostelefonok és táblagépek jelentőségére a reklámüzletben.

Az átdolgozott mobil alkalmazásnak, a megújított hirdetési formátumnak és a reklámozók rendelkezésére bocsátott új hirdetési platformnak köszönhetően jelentősen megnőtt a vállalat mobil hirdetési bevétele. Olyannyira, hogy a teljes hirdetési bevételnek már 41 százalékát a mobil készülékek adják. Kilenc hónappal ezelőtt az arány még csak 14 százalék volt. "Hamarosan több bevételünk származik majd mobil készülékektől, mint személyi számítógépek után" - jelentette ki Zuckerberg a telefonkonferencián.

A Facebook szolgáltatásait több mint 800 millióan veszik igénybe okostelefonon vagy táblagépen és "a felhasználók több időt töltenek el a rendszerben mint valaha" - tette hozzá. Zuckerberg cáfolta azokat a vissza-vissza térő állításokat, hogy a fiatalok seregestől hagynák el a közösségi hálót. "A rendelkezésünkre álló adatok ezt nem támasztják alá" - mondta. "A tizenévesek változatlan intenzitással használják a rendszert".

Kimaradt?