Gazdasági körkép megyei bontásban: a gépjárműipar és a külföldi tőke az úr

A legnagyobb Erdélyben bejegyzett cég a Profi Rom Food, a legkisebb megyei listavezető a háromszéki Fabrica de Lapte Brașov.

A gépjárműipar és a külföldi tőke dominálja a hazai gazdaságot, derül ki a Ziarul Financiar gazdasági napilap összeállításából. Az országban csak 8 olyan megye van a 41 közül, ahol hazai tőkéjű a legnagyobb cég, egyben pedig állami vállalat. Ez utóbbi Szeben megye, ahol a Romgaz Rt. a helyi gazdaság legfontosabb szereplője.

Erdélyben három olyan megye van, ahol a legnagyobb cég hazai kézben van. Hargitában a helyi gazdaság zászlóshajója a Romaqua Group Rt. A legnépszerűbb romániai ásványvíz, a Borsec gyártója több mint 2 100 embernek ad munkát, tavalyi árbevétele 844 millió lej volt.

Arad megyében a kisjenői székhelyű Smart Diesel kft. a legnagyobb cég. A Smart Diesel üzemanyagforgalmazással foglalkozik, a közúti fuvarozókra specializálódott. Máramaros vezető gazdasági társasága az Aramis Invest. Ez az ország legnagyobb bútorgyártója, 4 300 alkalmazottal, 1,14 milliárd lejes árbevétellel.

A magyarlakta megyék közül Kovászmában a görög Fabrica de Lapte Brașov, Marosban a német E.ON Energie, Szatmárban a magyar Autonet Import, Biharban a kanadai Celestica, Szilágyban az argentin Silcotub, Kolozsban pedig a magyar MOL. Az Erdélyben bejegyzett legnagyobb vállalat a temesvári székhelyű, a Profi üzletláncot működtető Profi Rom Food kft. Az egy befektetési alap tulajdonában levő cég tavalyi árbevétele 7,2 milliárd lej volt, alkalmazottainak száma pedig meghaladta a 16 ezret. Hasonló nagyságrendű a Fehér megyei autóalkatrész gyártó, a a Star Assembly és kolozsvári székhelyű Mol Románia Petroleum Products, melyeknek 2019-es forgalma 7,2, illetve 7,07 milliárd lej volt.

Le van maradva a Regát

Ágazatok tekintetében egyértelmű a gépjárműipar fölénye. 12 azon megyék száma, ahol a legfontosabb gazdasági szereplő gépjármű- vagy alkatrészgyártással, illetve gépjármű kereskedelemmel foglalkozik. Az erdélyi megyék közül a már említetteken kívül ezen kategóriába tartozik Beszterce-Naszód, Brassó és Krassó-Szörény. Mindháromban alkatrészgyártó a legnagyobb helyi cég: a Leoni Wiring Systems, az Autoliv és a Bordnetze.

A megyék gazdasági helyzetéről sokat elmond a helyi vezető vállalat mérete. Az ország egyik legelmaradottabb megyéje Mehedinți, így aztán nem is lehet csodálkozni azon, hogy a legnagyobb lokális gazdasági szereplő, egy papír és cellulóz kombinát árbevétele mindössze 152,1 millió lej. Ez kevesebb mint egytizede a nagyváradi Celestica és 3,8 százaléka a brassói Autoliv tavalyi teljesítményének. Van még egy sor más havasalföldi és moldvai megye, ahol a legnagyobb cég 2019-es bevételei alig haladták meg a 300 millió lejt: Vrancea (300 millió), Teleorman (325,2), Botoșani (333,9), Giurgiu (366,6).     

Erdélyben a háromszéki listavezető, a Fabrica de Lapte Brașov Rt. a legkisebb, félmilliárdot épp csak meghaladó árbevétellel.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?