Borbély László: az EU 2050-ig a villamos energiájának 35 százalékát offshore forrásokból állítaná elő

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya kedden rendezte meg a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet (BSEC) tagállamainak magas szintű konferenciáját, A regionális együttműködés megerősítése a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósítása érdekében címmel. Az eseményt a BSEC soros elnökségének égisze alatt tartották meg több mint 100 résztvevővel – számolt be szerdán a főosztály sajtóirodája. 

A három ülésszakon 12 ország képviselői, köztük miniszterek, regionális szervezetek vezetői és a 2030-as menetrend végrehajtásának országos  koordinátorai szólaltak fel az alábbi témakörökben:

 • Fenntartható közlekedés a COVID-19 kontextusában

 • Környezet és zöld energia

 • Fenntartható gazdasági fejlődés és versenyképesség.

A konferencián Antonel Tănase, a kormány főtitkára elmondta, Bukarest célja, hogy továbbra is támogassa a fenntartható fejlődés alapelveit. Emlékeztetett, hogy Romániát a fenntartható fejlődési célok népszerűsítésének regionális központjaként ismerik el, mert világviszonylatban az elsők között fogadta el országos fenntartható fejlődési stratégiát, és tartós kormányzati erőfeszítések révén véglegesítettük a végrehajtás intézményi kereteit.

„A román kormány nyitott a partnerségekre és a bevált gyakorlatok cseréjére. A régió államai közötti együttműködés megerősítése a fenntartható fejlődés jegyében jelentheti a megoldást egy haladó és fenntartható jövő biztosításához a Fekete-tengeri régióban élő polgárok számára” – mondta a kormányfőtitkár.

A Fenntartható Fejlődés Főosztály vezetője, Borbély László arról beszélt, hogy az általa vezetett intézmény katalizátor szerepe nem korlátozódik országos szintre, hanem kiterjed regionális szintre is. Szerinte a fenntartható fejlődési célok megvalósítása nagy mértékben fokozhatja a Fekete-tengeri régió államainak fenntartható gazdasági növekedését szolgáló együttműködést.

„Jó példa lehet erre az energiaforrások fenntartható kiaknázása. Romániának alternatívákat kell találnia a jelenlegi energiaszerkezetre annak érdekében, hogy az európai ambícióknak megfelelően csökkentsék a káros kibocsátásokat. A földgáz mellett, amelynek kiaknázása még mindig bizonytalan, megoldást jelenthetnek az offshore szélerőművek, főleg, hogy uniós szinten az a cél, hogy a villamos energia 35 százaléka a ilyen forrásokból származzon” – nyilatkozta Borbély László.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerint a fenntartható fejlődési célok megvalósítása és a 2030-as célok elérése kihívást és lehetőséget jelent a minisztériuma számára. A regionális együttműködés keretében az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a légszennyezés csökkentése alapvető fontosságú a fejlett, modern társadalom és az erős gazdaság szempontjából. „E célok elérése mélyreható átalakulást igényel a társadalomban, a viselkedésben és a gazdasági modellben, és magában foglalja azokat a közös erőfeszítéseket, amelyeket mindannyiunknak meg kell tennünk a környezet és az éghajlati kockázatoknak kitett polgárok védelme érdekében" –  jelentette ki.

A videokonferencia formátumban szervezett esemény célja egy egyedülálló platform létrehozása volt, a bevált gyakorlatok cseréjére a 2030-ig tartó időszak menetrendjének a Fekete-tengeri régióban történő végrehajtásában részt vevő kormánykoordinátorok, valamint a fenntartható fejlődés céljainak megvalósításában közvetlenül vagy közvetetten részt vevő egyéb szereplők között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?