Korodi Attila: a versenyképesség miatt is fejleszteni kell a magyar diákok román nyelvtudását

Oktatási szakemberekkel, egyetemi oktatókkal, környezetvédelmi civil szervezetek képviselőivel, illetve a városrendezés terén tapasztalattal rendelkező csíkszeredaiakkal találkozott kedden Korodi Attila. Az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje a megbeszélés tapasztalatait, illetve az említett területekkel kapcsolatos elképzeléseit osztotta meg a sajtó képviselőivel.

„Csíkszeredában akkor lehet fenntartható fejlődés, ha van egy jó minőségű oktatási rendszer. Ebben a városban, ha azok az eszközök, amelyek a környezetvédelmi önkormányzati eszköztárhoz tartoznak, kibontakoznak, akkor megfelelő megélhetést, élhető települést és jövőbe néző települést biztosíthatnak számunkra” – emelte ki Korodi Attila. Az oktatás tekintetében a politikus kiemelte: a teljes szaktermi rendszert szeretnék megfelelően felszerelni, hozzátéve: szakiskolák esetében a szakműhelyeket kell ellátni a szükséges felszerelésekkel.

A szakoktatáson kívül a polgármesterjelölt szerint a megyeszékhely magyar diákjainak román nyelvtudásán is szükséges fejleszteni. Ennek érdekében a város is kezdeményezhet felzárkóztató programokat, a melyekre már vannak kisebb projektek, amelyeket bővíteni lehet. „A román nyelv tudásának hiánya nem csak vizsga-megfelelési probléma, hanem versenyképességi tényező is” – emelte ki Korodi Attila.

A sajtóeseményen Korodi Attila ismét érintette a közlekedés kérdését. „A mostani nagy úthálózat-fejlesztések mellett, amelyek Csíkszeredában történnek, az egész gyalogos- és kerékpár-közlekedésre is szükséges stratégia felállítása” – hangsúlyozta.

Teret adni a helyi termelőknek

A jelölt kiemelte: fontosnak tartja, hogy a helyi kisvállalkozások, a helyi erőforrások Csíkszeredában hasznosítva legyenek. Ennek érdekében online, illetve fizikai felületeket kívánnak létrehozni azok a számára, akik valamilyen formában termelésben vesznek részt, hogy jól látható legyen, kik azok, akik helyi termelők, helyi termékeket állítanak elő. Korodi Attila kitért a csíki őstermelőkre is, kihangsúlyozva: a cél, hogy ezek a termelők a városban értékesítési felületet kapjanak, valamint megemlítette a közösségi kertek létrehozásának igényét is.

A fenntarthatóság kapcsán Korodi Attila kiemelte: az egészségügyi ellátórendszert nem csupán a kezelések, hanem a megelőzési tevékenységek tekintetében is erősítené. Ennek keretében az önkormányzat által finanszírozott egészségfelmérő programokat támogatnának a különböző veszélyeztetett korcsoportoknak.

A polgármesterjelölt hangot adott azon véleményének, hogy a jövőbeni városvezetésnek a civil szférával szorosan együttműködve kell meghoznia a különböző döntéseit. Korodi Attila megosztotta azt az elképzelését is, hogy megválasztása esetén bevezetné az úgynevezett participatív költségvetést, amelynek segítségével a városlakók egyetértésével különböző civil kezdeményezésekhez a város vezetése költségeket rendelne.

A sajtóeseményen részt vevő András Hunor önkormányzati képviselőjelölt kifejtette: a lakóövezetek fejlesztésének, valamint a tömbház-szigetelési projektek folytatása szintén hozzájárulhat a város fenntartható fejlődéséhez. Hozzátette: a hulladékgazdálkodás terén is számos kihívásnak kell megfelelnie Csíkszeredának. András Hunor elmondta: fontosnak tartja a felnőtt lakosság és a gyermekek körében is a folyamatos kampányok indítását, hogy a városlakók a különböző hulladékokat megfelelően tudják kezelni és elhelyezni. A képviselőjelölt fontos területként jelölte meg az élelmiszer-pazarlás kérdését, valamint a lejárt szavatosságú gyógyszerek szakszerű kezelését is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?