A romániaiak több mint fele 1 hetes üdülést sem tudott megengedni magának tavaly

Az Európai Unió 16 év fölötti lakosságának majdnem egyharmada (29%) még egy egy hetes, otthonról távol töltött üdülést sem tudott megengedni magának tavaly. Romániában ez az arány a legnagyobb, 54 százalékos - derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adatsorából.

Az unióban az arány a 2010-ben jegyzett 39 százalékról fokozatosan csökkent, a koronavírus-járvány miatt a csökkenő tendencia valószínűleg leáll idén. 

Románia után a görögök 49 százaléka sem tudott befizetni tavaly egy egy hetes, otthonról távol töltött üdülésre. A horvátok 48%-a, a ciprusiak 45%-a és az olaszok 44%-a volt ilyen helyzetben - mutat rá az Eurostat. Ezzel ellentétben a svédek csupán 10%-a, a dánok és a luxemburgiak 11%-a, a finnek 12%-a, a németek és az osztrákok 13%-a nem tudta megengedni magának az üdülést tavaly.

A 2010-es évhez képest ez az arány két országot kivéve minden európai uniós tagországban csökkent. Ez a két állam Olaszország és Görögország, ahol 4, illetve 3 százalékkal nőtt azok száma, akik nem tudták megengedni maguknak anyagilag az évi egy hetes üdülést. A legjelentősebb javulás ezen a téren Lettországban következett be, ahol 35 százalékponttal csökkent ez az arány, majd Málta következik 30 százalékpontos csökkenéssel, Bulgária és Lengyelország 27 százalékpontos, illetve Észtország 26 százalékpontos csökkenéssel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?