Földvásárlási törvény: bővítették az elővásárlási joggal rendelkezők körét

Nem igazán tükrözi Románia agrárpolitikáját a földvásárlási törvény módosítása, de az eddiginél valamelyest nagyobb védelmet nyújt a spekulatív célú földszerzés ellen – véli Sebestyén Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselő. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnökét a jogszabály változásairól kérdeztük.

Az eddig is érvényben lévő feltételek mellett a törvénymódosítás szerint csak az vásárolhat Romániában termőföldet, aki legalább öt éve lakhatási/letelepedési engedéllyel rendelkezik, ugyanennyi ideje foglalkozik mezőgazdasággal és szerepel az adónyilvántartásban. A képviselőházba még úgy került be a törvénytervezett, hogy az agrárvégzettség is a kritériumok között szerepelt, ezt azonban a parlamenti vita során kivették a törvény szövegéből – magyarázta érdeklődésünkre Sebestyén Csaba.

A módosítással tulajdonképpen az elővásárlási joggal rendelkezők körét bővítették, azaz a földvásárlási feltételek számát gyarapították. Eddig is elővásárlási joguk volt többek között a termőföldek bérlőinek, a szomszédos bérlőknek, a 40 évnél fiatalabb gazdáknak, végső soron pedig az államnak – most az ötéves letelepedési határidő és mezőgazdasági tevékenység is feltétel. „De ha senki nem jelentkezik az adott területre, aki ezeknek a feltételeknek megfelel, eladható bárkinek” – mondta el az RMGE-elnök.

Sebestyén szerint a törvénymódosítás lényege az volt, hogy kiszűrje a spekulatív célú földszerzést, és a termőföldet megőrizzék a helyi közösségek számára. „Nem egészen teljesült a cél, de azért a törvény segít abban, hogy a romániaiak vásároljanak földet. Nem igazán tükrözi az állam agrárpolitikáját, azt, hogy mit akarunk a közeljövőben. Mi azt szerettük volna, hogy szabjunk felső határt a földvásárlásnak, 700-1000 hektár között. Azt is javasoltuk, hogy kössük helyben lakáshoz a vásárlást, tehát egy adott közigazgatási egységben csak az vehessen földet, akinek a lakhelye is ott van. Lenne, mit javítani ezen az RMDSZ birtokpolitikája szerint, de jobb, mint az előbbi változat volt” – összegezte az képviselő.

Románia 2007-es európai uniós csatlakozása után hét évig a külföldiek számára földvásárlási moratórium volt érvényben, más országok állampolgárai csak Romániában bejegyzett cégeik révén birtokolhattak termőföldet az országban. 2014. január elsejétől, a földvásárlás liberalizálása óta azonban külföldi magánszemélyek is vehetnek földet, aminek a hatása a termőterületek árainak emelkedésén érződik. Az állam különböző elővásárlási feltételeket szabva próbálta előnyhöz juttatni a hazai vásárolókat, de tiltani nem tilthatja meg a külföldiek vásárlását, mert az ellentmondana az uniós jognak.

A földvásárlási törvény módosítása azt követően lép hatályba, hogy az államelnök kihirdeti.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?